Nieuws
12
Eerste oproep LEAWEF Multilateral Research Programme
In het kader van deze oproep nodigt NWO brede consortia uit om een impactgericht onderzoeksvoorstel over de water-energie-voedsel Nexus (WEF) in te dienen, waarin de onderlinge verbanden, synergiën en wisselwerkingen tussen de beheers-, productie- en consumptieketen van water, energie en voedselbronnen aan de orde komen. Het doel van de nu gepubliceerde oproep sluit aan bij de doelstellingen van het multilaterale onderzoeksprogramma LEAWEF en richt zich op twee subthema's: 1. Klimaatadaptatie en 2. Rechtvaardige energietransities.
Concreet willen tien deelnemende Science Granting Councils (SGC's) met dit programma duurzame onderzoekssamenwerking tussen hun landen verbeteren en versterken, door consortia uit te nodigen waarin onderzoekers van kennisinstellingen samenwerken met maatschappelijke partners uit de publieke, semipublieke en private sector, om zo de maatschappelijke relevantie van hun onderzoek te vergroten. Naast NWO nemen de volgende landen deel aan de eerste oproep: Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Ivoorkust, Kenia, Mozambique, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika.
Het programma fungeert als een internationaal onderzoeksplatform dat is ontworpen om de kennis te leveren die nodig is om transformaties naar duurzaamheid te ondersteunen. Het programma streeft ernaar om:
- kennis ontwikkelen en verbinden om de (maatschappelijke) impact van onderzoek te vergroten;
- nieuwe ontwikkelingstrajecten te verkennen; en
- nieuwe manieren te vinden om de overgang naar duurzame ontwikkeling te versnellen.
Aanvragen kunnen worden ingediend door brede consortia bestaande uit onderzoekers, kennisinstellingen, maatschappelijke stakeholders en praktijkpartners uit Sub-Sahara Afrika en Nederland. Elk consortium moet bestaan uit minimaal drie in aanmerking komende aanvragers, uit minimaal drie verschillende deelnemende landen. Verder moet elk consortium mininaal één samenwerkingspartner uit één van de deelnemende landen omvatten. De Consortium Lead (projectcoördinator) moet in aanmerking komen voor financiering en moet financiering aanvragen bij zijn nationale deelnemende Science Granting Council. Een Consortium Lead en Co-Principal Investigator (Co-PI) kunnen deelnemen aan maximaal één voorstel, een Co-operation Partner aan maximaal twee voorstellen.
Het totale budget voor deze oproep bedraagt € 4,392,930 (alle financieringsorganisaties samen). Met het beschikbare totale budget willen de partners ongeveer zeven projecten gedurende maximaal 48 maanden financieren. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de deelnemers aan het project.
Alle aanvragen moeten worden ingediend bij NWO. Hierbij gelden de volgende deadlines:
- het indienen van partnerschapsaanvraagformulieren (niet verplicht): 4 november 2024;
- het indienen van een concept note (verplicht): 11 februari 2025;
- het indienen van volledige voorstellen (verplicht): 14 juli 2025.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl