Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
12

Extra geld voor behoud van het graslandareaal

De verhoging van het subsidiebedrag en -plafond zijn een onderdeel van het integrale pakket maatregelen dat het kabinet op 5 april 2024 heeft aangekondigd in het Plan van aanpak mestmarkt en de bijbehorende routekaart implementatie maatregelen, die op 31 mei 2024 naar de Tweede Kamer is verstuurd. Hiermee ondersteunt het kabinet derogatiebedrijven met het opvangen van de hogere mestafzetkosten, zodat het areaal grasland van deze bedrijven behouden blijft en de waterkwaliteit in Nederland niet achteruitgaat.

Verhoging subsidiebedrag
Bij de totstandkoming van de regeling is uitgegaan van een forfaitaire vergoeding van € 20 per 10 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare terugval in de mestplaatsingsruimte. Bij de bepaling van de hoogte van de forfaitaire vergoeding is destijds rekening gehouden met mestafzetkosten van € 9,20 per ton rundveemest. Door de huidige situatie op de mestmarkt liggen de mestafzetprijzen ongeveer drie keer hoger dan de mestafzetprijs waarmee bij de totstandkoming van de subsidieregeling is gerekend. Met de nu bekendgemaakte wijziging is de forfaitaire vergoeding van € 20 per 10 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare terugval in de mestplaatsingsruimte verhoogd naar € 50.

Verhoging plafond
Het subsidieplafond voor 2024 was vastgesteld op € 50 miljoen. Met de nu gepubliceerde wijziging is het subsidieplafond voor 2024 verhoogd naar € 85 miljoen. Deze verhoging is nodig, omdat de forfaitaire vergoeding van € 20 per 10 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare terugval in de mestplaatsingsruimte is verhoogd naar € 50, waardoor het bedrag dat in totaal aan subsidies wordt verleend naar verwachting toeneemt. De verwachting is dat het nieuwe subsidieplafond van € 85 miljoen voldoende is om alle landbouwers die aan de voorwaarden van regeling voldoen, subsidie te kunnen verlenen.

Over de regeling
Het doel van de regeling Behoud graslandareaal is het ondersteunen van derogatiebedrijven in het opvangen van de gevolgen van de afbouw van derogatie. De regeling is erop gericht het areaal grasland van deze bedrijven in de toekomst te behouden ten behoeve van de waterkwaliteit en op die manier bij te dragen aan de verduurzamingstransitie voor de landbouw op het gebied van stikstof, klimaat, waterkwaliteit en natuur.

Terug naar overzicht