Nieuws
12
EU publiceert wetteksten Horizon Europe en Euratom-programma
De Europese Unie (EU) heeft de officiële wetteksten gepubliceerd van zowel Horizon Europe (HORIZON) als het aanvullende Programma voor onderzoek en opleiding van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EURATOM21-25).
Horizon Europe
Horizon Europe — het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (2021-2027) vormt het kader waarbinnen de EU onderzoeks- en innovatieactiviteiten ondersteunt. Horizon Europe bouwt voort op het tussen 2014 en 2020 uitgevoerde programma Horizon 2020.Met Horizon Europe wil de EU het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de EU het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen.
Horizon Europe biedt financiële ondersteuning aan kennis- en onderzoekinstellingen en bedrijven die bezig zijn met onderzoek en innovatie. De structuur van Horizon Europe is vergelijkbaar met de pijlerstructuur van Horizon 2020. Het programma bestaat uit drie pijlers en enkele horizontale acties. Nieuw in Horizon Europe zijn de missies. Via deze missies kan men financiering ontvangen voor projecten die bijdragen aan het oplossen van specifieke maatschappelijke uitdagingen, zoals de strijd tegen kanker en klimaatverandering.
De drie pijlers zijn:
- Pijler 1. Wetenschappelijke excellentie. Deze pijler is gericht op het versterken en uitbreiden van de excellentie van de wetenschappelijke basis van de EU. Pijler 1 bestaat uit de volgende onderdelen:
- Europese Onderzoeksraad (ERC): grensverleggend onderzoek door de beste onderzoekers en hun teams;
- Marie Sklodowska-Curieacties (MSCA): onderzoekers uitrusten met nieuwe kennis en vaardigheden door middel van mobiliteit en opleiding;
- Onderzoeksinfrastructuren: geïntegreerde en onderling verbonden onderzoeksinfrastructuren van wereldklasse.
- Pijler 2. Wereldwijde uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen. Deze pijler is gericht op het stimuleren van belangrijke technologieën en oplossingen die het EU-beleid en de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling onderbouwen. Pijler 2 bestaat uit de volgende onderdelen:
- zes zogeheten clusters:
- Gezondheid;
- Cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving;
- Civiele veiligheid voor de samenleving;
- Digitale wereld, industrie en ruimte;
- Klimaat, energie en mobiliteit;
- Levensmiddelen, bio economie, natuurlijke hulp bronnen, landbouw en milieu.
- niet-nucleaire eigen acties van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (JRC).
- zes zogeheten clusters:
- Pijler 3. Innovatief Europa. Deze pijler is gericht op het stimuleren van marktcreërende doorbraken en ecosystemen die innovatie in de hand werken. Pijler 3 bestaat uit de volgende onderdelen:
- Europese Innovatieraad (EIC): potentieel baanbrekende marktcreërende innovaties ondersteunen;
- Europese innovatie-ecosystemen: contact leggen met de regionale en nationale spelers op het gebied van innovatie.
Daarnaast zijn er de volgende horizontale acties in het kader van de verbreding van de deelname en versterking van de Europese Onderzoeksruimte:
- Verbreding van de deelname en verspreiden van excellentie;
- Hervorming en versterking van het Europees O&I systeem.
Om invulling te geven aan bovenstaande onderdelen stelt de Europese Commissie zogeheten werkprogramma's vast. De werkprogramma's bevatten voor subsidieaanvragen de prioriteiten, de selectie- en gunningscriteria, alsmede het maximale financieringspercentage. Aanvragen kunnen na publicatie van een oproep tot het indienen van voorstellen worden ingediend bij de Europese Commissie.
Programma voor onderzoek en opleiding van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie
De algemene doelstelling van dit programma is het verrichten van onderzoeks- en opleidingsactiviteiten op het gebied van kernenergie. De nadruk van het programma ligt op voortdurende verbetering van nucleaire veiligheid en beveiliging en stralingsbescherming, en het aanvullen van de verwezenlijking van de doelstellingen van Horizon Europe, onder meer in de context van de energietransitie.
Het programma biedt financiële ondersteuning aan kennis- en onderzoekinstellingen en bedrijven die bezig zijn met onderzoeks- en opleidingsactiviteiten op het gebied van kernenergie. In aanmerking voor ondersteuning komen onderzoeks- en opleidingsactiviteiten gericht op het:
- verbeteren en ondersteunen van nucleaire veiligheid, beveiliging en veiligheidscontroles, stralingsbescherming, veilig beheer van verbruikte splijtstof en radioactief afval en ontmanteling, met inbegrip van het veilige en betrouwbare gebruik van kernenergie en het veilige en betrouwbare gebruik van toepassingen van ioniserende straling voor andere doeleinden dan de opwekking van elektriciteit;
- op peil houden en verder ontwikkelen van expertise en competenties op het gebied van kernenergie in de Gemeenschap;
- bevorderen van de ontwikkeling van fusie-energie en bijdragen aan de uitvoering van het Europese stappenplan inzake kernfusie;
- ondersteunen van het beleid van de Unie en haar lidstaten inzake nucleaire veiligheid, veiligheidscontroles en beveiliging.
De exacte voorwaarden en de te verkrijgen bijdrage variëren per actie en worden nader bepaald in de werkprogramma's. De werkprogramma's bevatten voor subsidieaanvragen de prioriteiten, de selectie- en gunningscriteria, alsmede het maximale financieringspercentage. Aanvragen kunnen na publicatie van een oproep tot het indienen van voorstellen worden ingediend bij de Europese Commissie.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl