Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
12

NOW-6 gepubliceerd, open vanaf 14 februari

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de Zesde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-6) gepubliceerd.

Met deze onlangs al aangekondigde zesde NOW-regeling wil het kabinet ondernemers tegemoetkomen die in de maanden januari, februari en maart 2022 worden getroffen door de contactbeperkende maatregelen in het kader van de strijd tegen het coronavirus. De NOW-regeling biedt werkgevers en het personeel dat bij hen in dienst is de zekerheid dat zij tegemoetgekomen worden in de loonkosten.

In grote lijnen hetzelfde als de NOW-5
De NOW-6 is in grote lijnen hetzelfde als de NOW-5. De omzetdrempel om in aanmerking te komen blijft, net als in alle eerdere NOW-regelingen, 20%. Het vergoedingspercentage voor de loonsom wordt gelijk gehouden op 85%. Daarbij blijft de loonsomvrijstelling net zoals in de NOW-5 15%. Ook de maximering van het in aanmerking te nemen loon blijft hetzelfde, namelijk twee maal het maximum dagloon (omgerekend € 9952 per maand). Aanvullend zijn er echter wel diverse wijzigingen doorgevoerd om de subsidie beter te richten op de huidige situatie. Hieronder een korte toelichting op deze wijzigingen.

Eerste wijziging: maximale omzetverliesgrens verhoogd
Ten eerste wordt de maximale omzetverliesgrens opgehoogd van 80% naar 90%. Dit geldt eveneens voor de NOW-5. Dit betekent dat bij de berekening van de hoogte van de subsidie gerekend wordt met een percentage van maximaal 90% omzetverlies. Het verhogen van deze begrenzing past beter bij de in december 2021 aangekondigde contactbeperkende maatregelen, omdat die voor sommige ondernemingen tot een omzetverlies van meer dan 80% kunnen leiden. Bij de NOW-6 wordt bij het verstrekken van het voorschot reeds met deze opgehoogde grens gerekend. Voor de NOW-5 geldt dat de voorschotten al zijn verstrekt en dat bij de vaststelling van de subsidie de opgehoogde grens zal worden gehanteerd.

Tweede wijziging: meer ruimte voor starters
Ten tweede bestaat vanaf de NOW-5 de mogelijkheid om bedrijven, die na 1 februari 2020 maar uiterlijk op 30 september 2021 zijn gestart, tegemoet te komen. Dit kan doordat de omzet in de periode juli 2021 tot en met oktober 2021 redelijk zuiver is geweest: de meeste contactbeperkende maatregelen golden namelijk in die maanden niet meer. Ook voor de NOW-6 kunnen deze startende ondernemingen in aanmerking komen, als ook aan de andere geldende voorwaarden wordt voldaan.

De uiterste startdatum zal in de NOW-6 echter één dag opschuiven; ondernemers die gebruik willen maken van de NOW-6 dienen uiterlijk 1 oktober 2021 te zijn gestart. De datum kan ten opzichte van de NOW-5 met één dag worden opgeschoven, omdat de loonsom referentiemaand niet langer september 2021, maar oktober 2021 is. Tegelijkertijd moet er wel sprake zijn van minimaal één maand referentieomzet in de relatief zuivere omzetperiode, zijnde juli tot en met oktober 2021. Hierdoor komen bedrijven, die tussen 1 februari 2020 en uiterlijk 1 oktober 2021 zijn gestart, ook in aanmerking voor de NOW-6.

Derde wijziging: aanpassing begrip ‘overname’
Ten derde is er ten opzichte van de voorgaande NOW-regelingen een wijziging gemaakt in het begrip ‘overname’. Bij aanvang van de NOW-1 was er voor bedrijven die in 2019, en uiterlijk 1 februari 2020, een economische eenheid hadden overgenomen geen goede manier om de referentieomzet te berekenen. Daarom is in de derde wijzigingsregeling van de NOW geregeld dat indien de werkgever na 1 januari 2019 een economische eenheid heeft overgenomen de startersmethode mág worden toegepast.

Gebleken is echter dat zuivere aandelentransacties, waarbij er enkel een verplaatsing van zeggenschap over het bedrijf plaatsvindt, in de basis niet vallen onder de in artikel 7:662 BW bedoelde overgang van een onderneming, waar in de NOW-regelingen naar wordt verwezen. Dat betekent dat wanneer een bedrijf middels een zuivere aandelentransactie een bedrijf heeft overgenomen, geen gebruik kan worden gemaakt van de startersmethodiek voor de referentieomzet-berekening. Door de wijziging wordt dit aangepast, en kan in het geval van een zuivere aandelentransactie ook gebruik worden gemaakt van de startersmethodiek.

Deze wijziging geldt ook voor de NOW-2 tot en met NOW-5. Omdat voor de NOW-1 het vaststellingsloket al is gesloten wordt de NOW-1 niet op dit punt gewijzigd, maar wordt per geval beoordeeld of er nadelige gevolgen zijn die onevenredig uitpakken en of het in bepaalde gevallen mogelijk is de startersregeling toe te passen.

Aanvragen indienen vanaf 14 februari
Aanvragen voor de NOW-6 kunnen van 14 februari 2022 tot en met 13 april 2022 worden ingediend bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Voor de regeling is een budget van circa € 1,8 miljard beschikbaar.

Terug naar overzicht