Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
11

Vijfde NOW-regeling gepubliceerd, open vanaf 13 december

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de Vijfde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-5) gepubliceerd.

Met deze vijfde NOW-regeling wil het kabinet ondernemers tegemoetkomen die in november en december 2021 worden getroffen door de onlangs weer verzwaarde contactbeperkende maatregelen in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Het heropenen van de NOW-regeling biedt werkgevers en het personeel dat bij hen in dienst is de zekerheid dat zij tegemoetgekomen worden in de loonkosten.

In grote lijnen hetzelfde als de NOW-4
De NOW-5 is in grote lijnen hetzelfde als de NOW-4. De omzetdrempel om in aanmerking te komen blijft, net als in alle eerdere NOW-regelingen, 20%. Het vergoedingspercentage voor de loonsom wordt gelijk gehouden op 85%; daarbij blijft de forfaitaire opslag 40%. Het maximaal op te geven omzetverlies blijft ook gelijk aan de NOW-4, namelijk 80%. Ook de maximering van het in aanmerking te nemen loon blijft hetzelfde, namelijk tweemaal het maximum dagloon (€ 9812,30 per maand). Aanvullend zijn er echter wel twee wijzigingen doorgevoerd om de subsidie beter te richten op de huidige situatie. Hieronder een korte toelichting op deze wijzigingen.

Eerste wijziging: loonsomvrijstelling verhoogd
Doel van de NOW is behoud van werkgelegenheid. Daarom is in de systematiek al vanaf de NOW-1 ingebouwd dat een dalende loonsom betekent dat de werkgever een lagere NOW-subsidie ontvangt. Vanaf de NOW-3 is het mogelijk geworden om de loonsom met 10% te laten dalen, zonder dat hier gevolgen aan zitten voor de hoogte van de subsidie. Het zogeheten loonsomvrijstellingspercentage was ingevoerd zodat werkgevers meer ruimte kregen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.

Door de late bekendmaking van de NOW-5 wisten ondernemers niet waar zij aan toe waren qua ondersteuning in de loonkosten in november 2021, terwijl zij hun bedrijfsvoering mogelijk wel moesten aanpassen. Om de gevolgen van mogelijke loonsomdalingen te beperken, is daarom besloten de loonsomvrijstelling te verhogen naar 15%.

Tweede wijziging: meer ruimte voor starters
Ten tweede kunnen, mede naar aanleiding van verzoeken van de Tweede Kamer, meer startende ondernemers gebruik maken van de NOW-5. Een voorwaarde die in de voorgaande NOW-regelingen altijd gold, was dat een bedrijf uiterlijk op 1 februari 2020 moest zijn gestart om voor subsidie in aanmerking te komen. Voornaamste reden hiervoor was dat er een representatieve omzetperiode beschikbaar moest zijn om de omzetdaling te kunnen bepalen, en dit was bij voorgaande NOW-regelingen niet het geval.

Met ingang van de NOW-5 ziet het kabinet de mogelijkheid om ook bedrijven die na 1 februari 2020 zijn gestart tegemoet te komen. Dit kan doordat de omzet in de periode juli 2021 tot en met oktober 2021 redelijk zuiver is geweest: de meeste contactbeperkende maatregelen golden namelijk niet meer. Hierdoor komen bedrijven die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 zijn gestart, ook in aanmerking voor de NOW-5.

Aanvragen indienen vanaf 13 december
Aanvragen voor de NOW-5 kunnen van 13 december 2021 tot en met 31 januari 2022 worden ingediend bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Voor de regeling is een budget van circa € 1,5 miljard beschikbaar.

Terug naar overzicht