Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
11

NWO-oproep Stormvloedkeringen in een Leefbare Delta

Doel van deze oproep is om kennis te ontwikkelen om de korte en middellange termijn investeringsagenda van de stormvloedkeringen te verbinden met de lange termijn systeemgerichte oplossingsrichtingen. Dit betreft zowel de technisch-inhoudelijke aspecten, alsook de verbinding met ruimtelijke, klimatologische, sociaaleconomische, bestuurlijke, technologische en ecologische ontwikkelingen.

Concreet beoogt de oproep methoden en/of instrumenten te leveren, om weloverwogen keuzes te kunnen maken voor onderhoud, renovatie, versterking en vervanging van stormvloedkeringen. Deze keuzes hangen samen met hun achterliggende watersysteem en het gebruik daarvan, om zo adaptief (inclusief grootschalig systeemingrijpen) om te gaan met zeespiegelstijging. De methoden en/of instrumenten verbinden objectkennis van stormvloedkeringen aan integrale systeemkennis, zodat de relatie en interactie tussen stormvloedkering en het functioneren van het achterliggende watersysteem helder is.

De oproep bestaat uit twee fases. In fase 1 kunnen initiatieven worden aangemeld en worden collaboratieve workshops georganiseerd. Deze fase is open voor iedereen die een bijdrage kan leveren aan het thema. Het doel van deze collaboratieve workshops is het met elkaar in contact brengen van geïnteresseerde partijen (onderzoekers en maatschappelijke partijen), het combineren van onderzoeksideeën (krachtenbundeling) én het vormen van een breed vernieuwend consortium.

In fase 2 kunnen volledige aanvragen worden ingediend door een hoofdaanvrager namens het consortium. De hoofdaanvrager moet aan beide bijeenkomsten hebben deelgenomen. Een consortium dient te bestaan uit minimaal een hoofdaanvrager, een medeaanvrager en een samenwerkingspartner.

Hoogleraren, universitair (hoofd)docenten, lectoren en andere onderzoekers met een vergelijkbare functie mogen als hoofdaanvrager optreden als zij in vaste dienst zijn (en derhalve een bezoldigd dienstverband voor onbepaalde tijd hebben) of een tenure track overeenkomst hebben bij één van de onderstaande organisaties:

  • universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • universitair medische centra;
  • KNAW- en NWO-instituten;
  • hogescholen, zoals bedoeld in artikel 1.8 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW);
  • TO2-instellingen;
  • het Nederlands Kanker Instituut;
  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;
  • NCB Naturalis;
  • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);
  • Prinses Máxima Centrum.

 De hoofdaanvrager mag binnen de oproep slechts één aanvraag indienen in de hoedanigheid van hoofdaanvrager en mag daarnaast maximaal één keer als medeaanvrager deelnemen aan een ander consortium.

Binnen de oproep wordt één aanvraag toegewezen. De subsidie is maximaal € 3,3 miljoen. De maximale looptijd van het project is vijf jaar.

Aanvragen kunnen worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO. De deadline voor het aanmelden van een initiatief is 9 november 2023. De deadline voor het indienen van de volledige aanvraag is 30 mei 2024.

Terug naar overzicht