Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
11

ZonMw-oproep passende zorg binnen Wet langdurige zorg

De oproep, 'Kennisontwikkeling Passende zorg binnen de Wet langdurige zorg - Ronde 2', richt zich op kennisontwikkeling over doelmatigheid en effectiviteit van bestaande methodieken, interventies, aanpakken of werkwijzen die breed gebruikt worden in de langdurige zorg. De subsidie is ook bedoeld om onderzoeksmethoden en uitkomstmaten (door) te ontwikkelen die bruikbaar zijn voor effectiviteits- en doelmatigheidsonderzoek in de langdurige zorg.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een hoofdaanvrager van een onderzoeksorganisatie of een zorginstelling. De samenwerking met één of meer zorginstellingen is een vereiste. De projectgroep bestaat minimaal uit:

  • een projectleider/penvoerder vanuit een onderzoeksorganisatie of zorginstelling;
  • relevante stakeholders zoals zorgprofessionals;
  • (vertegenwoordigers van) mensen die langdurig zorg en ondersteuning ontvangen en hun informele netwerk;
  • een onderzoeker;
  • een implementatiedeskundige;
  • een methodoloog of, wanneer het gaat om kosteneffectiviteitsonderzoek: een onderzoeker met Health Technology Assessment (HTA)-expertise.

Aanvragen dienen aan te sluiten bij minimaal één van de twee doelen van de oproep:

  • kennisontwikkeling over effectiviteit en doelmatigheid van bestaande interventies in de langdurige zorg; en
  • kennisontwikkeling over onderzoeksmethodieken en/of uitkomstmaten.

Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan kennisontwikkeling voor het eerste principe van passende zorg: Passende zorg is waardegedreven; aantoonbaar effectief met doelmatige inzet van middelen, mensen en materialen. De opgedane kennis biedt input voor pakketbeheer binnen de Wet langdurige zorg (Wlz).

Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 3 miljoen. De subsidie bedraagt maximaal € 500.000 per onderzoeksvoorstel voor een looptijd van maximaal vier jaar.

Deze subsidieronde bestaat uit twee fasen: een projectideefase en een uitgewerkte subsidieaanvraagfase. De deadlines zijn: 1 oktober 2024 (projectidee) en 4 februari 2025 (uitgewerkte subsidieaanvraag).

Terug naar overzicht