Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
10

LNV biedt tegemoetkoming voor legaliseren PAS-meldingen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de Beleidsregel tegemoetkoming kosten PAS-melders gepubliceerd.

Op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) draagt LNV tezamen met de provincies zorg voor het legaliseren van de projecten waarvoor ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof 2015-2021 (PAS) geen Natura 2000-vergunning of omgevingsvergunning nodig was vanwege hun geringe stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden en die daarom destijds onder de meldingsplichtige categorieën vielen. Die projecten zijn alsnog vergunningplichtig geworden doordat het PAS door de bestuursrechter deels onverbindend is verklaard.

Als gevolg van deze uitspraak zijn de initiatiefnemers van deze projecten in grote onzekerheid komen te verkeren omdat zij geen rechtsgeldige toestemming hebben voor hun activiteit. Om aan deze onzekerheid een einde te maken is in de Wet natuurbescherming bepaald dat deze PAS-meldingen zullen worden gelegaliseerd. De legalisering vindt plaats op basis van een door LNV vast te stellen aanvullend legalisatieprogramma met bronmaatregelen en eventueel natuurmaatregelen. De maatregelen moeten worden uitgevoerd binnen drie jaar na de vaststelling van dat programma.

Een verificatie van de PAS-meldingen door de bevoegde gezagen is nodig om te borgen dat alleen de meldingen gelegaliseerd worden die zijn ingediend en uitgevoerd zoals dat destijds ten tijde van het PAS de bedoeling was. Ten behoeve van deze verificatie zijn initiatiefnemers die destijds een melding hebben gedaan per brief gevraagd om de benodigde gegevens aan te leveren als zij hun meldingen willen legaliseren. Om deze gegevens te verzamelen en in te dienen, huren veel initiatiefnemers externe bureaus in. Ten behoeve van het indienen van hun oorspronkelijke melding hebben bedrijven destijds ook kosten gemaakt. Een deel van de kosten is daarom dubbelop en een ander deel additioneel ten opzichte van de oorspronkelijk ingediende melding.

Om de kosten van het legaliseren van hun melding voor initiatiefnemers te beperken, is besloten om de initiatiefnemers eenmalig tegemoet te komen in de kosten voor het aanleveren van de gevraagde gegevens ten behoeve van het legaliseren van hun PAS-melding. Op basis van de gemiddelde kosten van het aantal benodigde uren voor het verzamelen en invoeren van de gevraagde gegevens is besloten een vaste tegemoetkoming toe te kennen van € 1600 per project waarvoor een PAS-melding is gedaan.

Het aanvragen van de tegemoetkoming kan van 15 november 2021 tot en met 30 november 2022. Aanvragen moeten worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Zie voor de beleidsregel: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-45408.html

Terug naar overzicht