Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
10

EZ kondigt verlenging van innovatieregelingen aan

De betreffende regelingen maken alle vijf deel uit van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies (RNES), waarvan de conceptwijziging met de nu aangekondigde verlengingen als bijlage is toegevoegd aan de Kamerbrief. De wijziging zal overigens op zijn vroegst dertig dagen na verzending van de Kamerbrief officieel worden vastgesteld.

MIT
De MIT is bedoeld voor het innovatieve mkb dat innoveert binnen het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid (MTIB) en bestaat nu nog uit twee subsidietitels, te weten titel 3.3. TKI MKB-versterking en titel 3.4. MKB Innovatiestimulering Topsectoren.

De regeling loopt sinds 2013 en is vorig jaar kritisch geëvalueerd. Het onderzoeksconsortium dat de evaluatie heeft uitgevoerd, beveelt wel aan om de MIT in gewijzigde vorm te behouden. Beljaarts is daarom voornemens om de vervaldatum van de regeling voor wat titel 3.4 betreft met vijf jaar te verlengen tot 1 januari 2030.

Op basis van de evaluatie worden de TKI-instrumenten voor innovatiemakelaars en netwerkactiviteiten dus niet verlengd (titel 3.3). De evaluatie is weliswaar positief over de meerwaarde (doeltreffendheid) van deze TKI-instrumenten, maar beveelt vanwege de hoge administratieve en uitvoeringslasten (doelmatigheid) aan de TKI’s hiervoor op een andere manier te financieren.

Omdat binnen de PPS-innovatieregeling (PPSI) die volledig is gericht op de TKI’s al de mogelijkheid bestaat om dezelfde activiteiten te financieren, worden deze middelen overgeheveld naar die regeling. De MIT kan zich hierdoor uitsluitend richten op het mkb, wat de (micro)doelmatigheid vergroot en wat het profiel van de MIT verheldert.

EZ zal in januari 2025 – voorafgaand aan de volgende openstelling – meer informatie bekendmaken over de voorgenomen wijzigingen binnen de MIT, nadat met de provincies en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de afstemming hierover is afgerond.

IK, SCT en VFF
Met de IK kunnen ondernemers een krediet krijgen voor de ontwikkeling van veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief. Met de SCT wordt beoogd de onderkant van de Nederlandse risicokapitaalmarkt te stimuleren en te mobiliseren om investeringen te doen in technostarters. Met de VFF kunnen ondernemers een risicodragende geldlening afsluiten om de stap van onderzoek (of idee of concept) naar een commercieel product (of proces of dienst) dat geschikt is voor de markt, te onderzoeken.

In 2024 zijn de regelingen positief geëvalueerd op doeltreffendheid en doelmatigheid. De hoofdaanbeveling van de evaluaties is om de regelingen te behouden in hun huidige vorm, gezien hun positieve effecten op het opvangen van de knelpunten bij de financiering van het innovatieve mkb.

Gezien de positieve evaluaties wil EZ ook deze regelingen met vijf jaar verlengen tot 1 januari 2030. Vanaf 2025 zullen wel specifieke aanbevelingen uit de evaluaties worden overwogen om de regelingen mogelijk verder te optimaliseren en de doelmatigheid te verhogen. Hierover zal Beljaarts de Tweede Kamer eind 2024 informeren.

TTT
De TTT heeft tot doel om excellent wetenschappelijk onderzoek van de onderzoeksorganisaties te benutten om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en economische groei te realiseren. Ook de TTT is positief geëvalueerd, zowel qua doeltreffendheid als doelmatigheid, met de kanttekening dat veel van de baten in de nabije toekomst nog moeten materialiseren. Gezien de (voorzichtig) positieve evaluatie wil EZ ook deze regeling met vijf jaar verlengen tot 1 januari 2030.

Binnen het Toekomstfonds waaruit de TTT is gefinancierd zijn middelen beschikbaar voor een vooralsnog eenmalige nieuwe openstelling. Deze is voorzien voor eind dit jaar. Om deze beter te richten op de beleidsprioriteiten van EZ en de doelmatigheid verder te beheren, zullen hier op korte termijn nog enkele wijzigingen in de regeling worden aangebracht, aldus Beljaarts.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie – inclusief een uitgebreide toelichting per regeling – op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/10/10/voorhang-verlengingen-vroegefasefinanciering-seed-capital-innovatiekrediet-thematische-technology-transfer-en-mkb-innovatiestimulering-topsectoren

Terug naar overzicht