Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
10

Eerste oproep 'MEDisch specialistische Zorg en Onderzoek'

Met de nu gepubliceerde oproep, 'Subsidieronde Lijn 1: Passende en doelmatige zorg', wordt invulling gegeven aan lijn 1 van het programma.

Subsidies zijn beschikbaar voor projecten gericht op één van de volgende onderwerpen:

  • onderzoek gericht op patiënt relevante uitkomsten en alternatieve vormen van bekostiging bij innovatieve behandelingen;
  • onderzoek gericht op de ontwikkeling en toepassing van Artificial Intelligence (AI) en digitale technologieën ter bevordering van passende en doelmatige zorg.

In aanmerking komen in Nederland gevestigde algemene ziekenhuizen, revalidatiecentra, categorale ziekenhuizen of instellingen of zelfstandige behandelcentra in de medisch specialistische zorg. Alleen instellingen die niet in aanmerking komen voor de beschikbaarheid bijdrage academische zorg (BBAZ) kunnen aanspraak maken op (een gedeelte van de) subsidie. Umc’s maken dus geen aanspraak op subsidie via deze oproep. Zij kunnen wel via opdrachtverlenging worden ingehuurd voor de uitvoering van een deel van de projectactiviteiten. Eventuele samenwerkingspartners vanuit een universiteit of hogeschool en maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld patiëntenverenigingen en belangenorganisaties kunnen als medeaanvrager wel subsidie ontvangen.

Het maximaal aan te vragen subsidiebedrag is afhankelijk of de aanvraag door een individuele instelling of in consortiumverband wordt gedaan. Consortia zijn bestaande of nog te vormen samenwerkingsverbanden bestaande uit meerdere (minimaal drie) samenwerkende ziekenhuizen. Hieronder wordt verstaan: algemene (niet-academische) ziekenhuizen, revalidatiecentra, categorale ziekenhuizen/instellingen en zelfstandige behandelcentra in de medisch specialistische zorg.

Een subsidieaanvraag ingediend door een consortium bestaat uit minimaal twee onderling samenhangende onderzoeksvragen. Daarnaast dient er, naast het onderzoek, een aantoonbare investering te worden gedaan in de onderzoekscapaciteit. Hiermee wordt het vrijmaken van en investeren in het (ondersteunend) personeel voor onderzoek bedoeld en nadrukkelijk niet de aanschaf van apparatuur.

In totaal wordt voor deze subsidieronde € 17.725.000 beschikbaar gesteld. De looptijd van een project is maximaal 36 maanden. Voor aanvragen door een individuele instelling is het maximaal aan te vragen budget € 500.000 per aanvraag. Voor subsidieaanvragen in consortiumverband is het aan te vragen budget € 1,5 miljoen per aanvraag. Voor ieder extra ziekenhuis dat deelneemt aan het consortium kan additioneel maximaal € 250.000 worden aangevraagd, tot een maximum totaalbudget van € 3 miljoen per aanvraag. Consortia zijn zelf verantwoordelijk voor de verdeling van het budget over de deelnemende instellingen. Het is niet verplicht om het budget gelijkmatig over de ziekenhuizen te verdelen.

Aanvragen kunnen worden ingediend via MijnZonMw. De deadlines zijn: 30 juli 2024 (vooraanmelding) en 15 oktober 2024 (uitgewerkte subsidieaanvraag).

Terug naar overzicht