Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
10

€ 2,5 miljoen voor cyberweerbaarheid kritische ketens

De oproep is tot stand gekomen in samenwerking met de Topsectoren Energie, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Life Sciences & Health en ICT, binnen het Cybersecurity voor Nederland (CS4NL) programma. Projectaanvragen dienen zich te richten op minstens twee van deze Topsectoren. De call biedt tevens ruimte voor meta-projecten over meerdere sectoren.

De oproep richt zich op het ontwikkelen van kennis en innovaties voor het verbeteren van de digitale veiligheid en weerbaarheid in de hele keten en het gehele systeem dat vitale diensten en producten voortbrengt binnen de genoemde Topsectoren. Onder een kritische keten wordt verstaan: het totaal aan activiteiten en verbindingen van de bron tot de eindgebruiker. Onder systeem wordt verstaan: een proces of onderdeel van de keten bijvoorbeeld de energiecentrale, de kas, het ziekenhuis, et cetera.

Binnen de oproep kan subsidie worden verstrekt voor R&D-activiteiten die zich richten op technologische ontwikkeling. Het kan gaan om industrieel onderzoek of om experimentele ontwikkeling. Activiteiten die zich alleen richten op kennisontwikkeling op sociaalwetenschappelijke vraagstukken komen niet in aanmerking. Ook past implementatieonderzoek van al ontwikkelde producten, procedés of diensten niet binnen de kaders van deze oproep.

Inhoudelijk dienen de projecten kennis en innovaties te ontwikkelen in één of meerdere van de volgende gebieden (in alle gevallen geldt dat speciale aandacht wordt gevraagd voor het toegankelijk maken van relatief dure technologieën voor mkb): Identificeren en aanpakken; Delen; Simuleren; Detecteren; Reageren en herstellen.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een samenwerkingsverband (consortium) van bedrijven en kennisinstellingen. De minimale omvang van een consortium is één kennisinstelling en één onderneming. Consortia waarin universiteiten en praktijkgerichte onderzoekers (hogescholen en/of TO2 instellingen) samenwerken worden aangemoedigd.

Er is een budget van € 2,5 miljoen beschikbaar. De subsidiepercentages die gehanteerd worden, zijn afhankelijk van de categorie onderzoek dat wordt uitgevoerd:

  • Industrieel onderzoek: de maximale subsidie is 50%, met per project een minimum van € 100.000 en een maximum van € 500.000 (dit betekent een maximale totale projectomvang van € 1 miljoen);
  • Experimentele ontwikkeling: maximaal 25% van de subsidiabele kosten, met per project een maximum van € 250.000 (dit betekent een maximale totale projectomvang van € 1 miljoen).

Om deelname van mkb-ondernemers te stimuleren, wordt een opslag gegeven voor een samenwerkingsproject waar een mkb-onderneming deel van uitmaakt: 10% extra subsidie voor industrieel onderzoek en 15% extra subsidie voor experimentele ontwikkeling.

Het participerende bedrijfsleven moet minimaal 25% van de cofinanciering genereren. Dit kan zowel cash als in-kind. De doorlooptijd van de projecten is maximaal drie jaar.

Aanvragen kunnen tot en met 25 oktober 2024 via e-mail (cyberweerbaarheid@tki-energie.nl) worden ingediend.

Terug naar overzicht