Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
10

Goed rapport voor WBSO, EIA, MIA en VAMIL

Uit dit onderzoek blijkt dat 11 regelingen op een efficiënte manier bijdragen aan het beoogde doel. Onder andere de WBSO, EIA, MIA en VAMIL scoren goed. Tegelijkertijd is een deel van de regelingen ingehaald door de tijd of erg complex voor de Belastingdienst of belastingplichtigen. In het rapport wordt geadviseerd kritisch te kijken naar regelingen die slecht scoren op één of meerdere criteria.

In het onderzoek hebben ambtenaren van het Ministerie van Financiën fiscale regelingen beoordeeld op de volgende vier criteria:

  • Doet de regeling wat beoogd is (doeltreffendheid) en gaat dat op efficiënte manier (doelmatigheid);
  • Is er een onderbouwing voor ingrijpen door de overheid;
  • Is er sprake van complexiteit in de uitvoering en handhaving;
  • Kost het (te veel) moeite om voordeel van de regeling te hebben (doenvermogen)?

Van de 73 regelingen waar evaluatierapporten voor beschikbaar zijn, blijkt dat het van 41 regelingen onzeker is of deze doeltreffend en doelmatig zijn. Van 21 regelingen blijkt dat deze niet doeltreffend en doelmatig zijn. Naast doeltreffendheid en doelmatigheid is ook gekeken naar de reden waarom een regeling in het leven geroepen is. Bij 17 regelingen bleek er geen onderbouwing voor overheidsingrijpen (meer) te zijn en bij 33 regelingen is dit onzeker. Onderzoekers hebben ook gekeken naar de uitvoerbaarheid van de regelingen. Hieruit bleek dat 24 regelingen uitvoeringstechnisch zeer ingewikkeld zijn voor de Belastingdienst en dat 11 regelingen een groot beroep doen op het doenvermogen van belastingplichtigen. Dit betekent dat het voor mensen (te) veel moeite kost om in actie te komen om voordeel van de regeling te hebben, zelfs wanneer ze goed geïnformeerd zijn.

In het rapport wordt aanbevolen terughoudend te zijn met nieuwe fiscale regelingen en kritisch te kijken naar regelingen die slecht scoren op één of meerdere criteria. Voor nieuwe regelingen kan dit het beste door het toetsingskader voor fiscale regelingen zorgvuldig toe te passen. Voor bestaande fiscale regelingen die slecht scoren is het advies om kritisch te kijken of de regelingen verbeterd kunnen worden of kunnen worden versoberd danwel afgeschaft. Ook wordt geadviseerd om waar relevant de doelstellingen van bestaande regelingen te actualiseren, omdat van een aantal fiscale regelingen de doelstelling inmiddels achterhaald is of onvoldoende concreet is geformuleerd.

Zie voor het persbericht op Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/07/07/veel-fiscale-regelingen-scoren-negatief-op-verschillende-evaluatiecriteria

Terug naar overzicht