Nieuws
10
Indicatieve planning voor de 2017 LIFE Call gepubliceerd
De 2017 LIFE Call zal op 28 April worden opengesteld. De Europese Commissie heeft een planning gepubliceerd van de verwachte deadlines. Op basis hiervan kunnen aanvragers een ruwe inschatting maken van de indienperiode voor de verschillende calls.
Traditional projects:
- Climate Action ( LIFE Climate Change Mitigation; LIFE Climate Change Adaptation; LIFE Climate Governance and Information): 7 september 2017;
- Environment (ENV - Environment and Resource Efficiency) 12 september 2017;
- Environment (NAT - Nature and Biodiversity) 14 september 2017;
- Environment (GIE - Environmental Governance and Information) 14 september 2017;
Preparatory Projects
- Environment: 20 september 2017;
Integrated Projects first phase
- Environment; Climate Action: 26 september 2017;
Integrated Projects second phase
- Environment; Climate Action: medio maart 2018.
Het LIFE programma stimuleert de uitvoering van het Europese natuur-, milieu- en klimaatbeleid in lidstaten. Het programma LIFE 2014 - 2020 lijkt in grote lijnen op haar voorganger LIFE+. LIFE bestaat uit twee subprogramma’s met afzonderlijke prioriteiten:
Subprogramma Milieu, met de onderdelen:
- Natuur en biodiversiteit: beschermen en verbeteren van de natuur in Europa, vooral in Natura 2000 gebieden;
- Milieu- en grondstof-efficiency: innovatieve projecten op het gebied van water, zee, afval, grondstoffen, lucht en emissies, milieu en gezondheid en een groene en circulaire economie;
- Informatie en bestuur: bewustwording, samenwerking, best practices voor handhaving en naleving, beter bestuur en steun aan NGO’s.
Subprogramma Klimaat, met de onderdelen:
- Mitigatie: verminderen van klimaatverandering, reductie broeikasgasemissies;
- Adaptatie: aanpassing aan klimaatverandering zoals overstroming en droogte;
- Informatie en bestuur: beleid en informatie over klimaatproblematiek, bewustwording, communicatie, samenwerking, verspreiding van kennis.
LIFE maakt (binnen beide subprogramma's) onderscheid tussen reguliere, integrale projecten, technische ondersteuningsprojecten, capaciteitsopbouw projecten en voorbereidende projecten met verschillende voorwaarden. Capaciteitsopbouw projecten zijn bedoeld als extra ondersteuning bij LIFE -projecten die worden ingediend door lidstaten die onlangs lid zijn geworden van de Europese Unie. De projecten zijn niet op Nederland van toepassing. In Nederland valt de uitvoering van de projecten onder de verantwoordelijkheid van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.
Terug naar overzichtContactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl