Nieuws
9
Rentestructuur van regeling Innovatiekredieten gewijzigd
Er is een wijziging van de regeling Innovatiekredieten (INNOKREDIET) gepubliceerd. Concreet wordt een verandering aangebracht in de rentestructuur van de regeling.
Vanwege het profijtbeginsel dient de subsidieontvanger over het innovatiekrediet een rentevergoeding te betalen. Deze rente wordt ieder jaar rentedragend toegevoegd aan het uitstaand saldo van het innovatiekrediet. Het totale uitstaande bedrag dient, inclusief de rente, binnen tien jaar na de beschikking tot subsidievaststelling te worden terugbetaald. Op deze manier kunnen meer projecten worden ondersteund.
Gebleken is dat de huidige rentestructuur op een tweetal problemen stuit. Ten eerste is het rendement dat de overheid behaalt met de huidige rentestructuur beperkter waar het gaat om de zeer succesvolle ontwikkelingsprojecten die met behulp van een innovatiekrediet zijn verricht. Die subsidieontvangers betalen in de praktijk weinig rente, omdat zij snel na de vaststelling van de subsidie het gehele innovatiekrediet terug kunnen betalen. Aan de andere kant zijn er ook subsidieontvangers die, als de commercialisatie onverhoopt minder succesvol of minder snel verloopt, er juist niet in slagen om het innovatiekrediet snel terug te betalen. Door de hoge jaarlijkse rente en het rente-op-rente effect loopt het totale uitstaande bedrag op, en worden deze mkb-bedrijven minder aantrekkelijk voor nieuwe financiers.
Met de nu gepubliceerde wijzigingsregeling is daarom de rentestructuur van het innovatiekrediet aangepast. In plaats van een relatief hoge jaarlijkse rente wordt voortaan een lagere rentevergoeding gevraagd, maar dient de subsidieontvanger naast deze jaarlijkse rente ook een eenmalige opslag over het innovatiekrediet te betalen. Deze eenmalige opslag betreft een percentage van het totale bedrag dat is uitbetaald aan subsidie in de vorm van een krediet. Het percentage van de opslag wordt jaarlijks vastgesteld, en geldt voor de in dat jaar aangevraagde innovatiekredieten. Deze eenmalige opslag is, in tegenstelling tot de jaarlijks te betalen rentevergoeding, niet rentedragend.
De openstelling van de regeling Innovatiekredieten zal worden geregeld in de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022. De regeling zal worden opengesteld vanaf 1 januari tot en met 31 december 2022 met voor zowel de klinische als technische ontwikkelingsprojecten een subsidieplafond van € 30 miljoen. Tegelijkertijd zullen ook de rentepercentages worden gepubliceerd. Voor zowel de klinische als de technische ontwikkelingsprojecten bedraagt het basispercentage aan rente 3%. Het opslagpercentage bedraagt voor klinische ontwikkelingsprojecten 25% en voor technische ontwikkelingsprojecten 15%.
Over de regeling
Het doel van de regeling Innovatiekredieten is bijdragen aan duurzame groei van de Nederlandse economie door het versterken van de innovatiekracht.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl