Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
9

Subsidieregeling 'statushouders voor de klas' uitgebreid

De subsidieregeling had oorspronkelijk als doel het financieren van een ondersteuningsprogramma voor statushouders ter voorbereiding op een onderwijsgevende functie in het Nederlands voortgezet onderwijs of ter voorbereiding op een lerarenopleiding.

Voor statushouders met potentie om in Nederland voor de klas te staan, wordt met de nu gepubliceerde wijziging de stap naar een functie in het primair onderwijs vergemakkelijkt door de regeling uit te breiden naar het primair onderwijs. Ook is de doelgroep uitgebreid zodat ook voor Oekraïense ontheemden subsidie kan worden aangevraagd.

De expliciete uitbreiding van de doelgroep naar Oekraïense ontheemden is nodig omdat zij eerder niet in aanmerking kwamen. Dit komt doordat zij een aparte status hebben, waardoor zij geen statushouders zijn. Cijfers over het aantal Oekraïense ontheemden met een erkende onderwijsbevoegdheid laten echter zien dat er minimaal 350 Oekraïense ontheemden zijn die tot de doelgroep behoren.

In 2024 is er € 1 miljoen beschikbaar voor een totaal van 100 aanvragen door bevoegde gezagsorganen in het voortgezet onderwijs. Het subsidiebudget wordt in 2024 uitgebreid met een bedrag van € 750.000 voor bevoegde gezagsorganen in het primair onderwijs.

Voor de bevoegde gezagsorganen in het primair onderwijs is er ook een nieuwe aanvraagperiode opgenomen die loopt van 1 augustus 2024 tot en met 27 september 2024.

Terug naar overzicht