Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
9

NRO-oproep werkzaamheid beproefde onderwijsaanpakken

De oproep is gericht op onderwijsinstellingen die een beproefde onderwijsaanpak hebben: een aanpak die al gebruikt wordt en goed bevalt in de praktijk. De subsidie biedt de onderwijsinstellingen de mogelijkheid om samen met onderzoekers een voorstel in te dienen voor een onderzoek naar de effectiviteit van en de werkzame elementen binnen hun aanpak. Dit houdt in dat de kansrijke aanpak voortkomt uit de praktijk en dat het onderzoek wordt vormgegeven in overleg met de onderwijspraktijk. Het doel is dat kansrijke aanpakken zichtbaar, deelbaar en wetenschappelijk onderbouwd worden en dat onderzocht wordt of zij effect hebben en waardoor dat komt.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een consortium dat bestaat uit minimaal twee aanvragers: één onderzoeker (de hoofdaanvrager) en één onderwijsprofessional (de medeaanvrager), die verbonden is aan een onderwijsinstelling waarbinnen de kansrijke aanpak gebruikt wordt.

Hoogleraren, universitair/hogeschool (hoofd)docenten, (docent-)onderzoekers, (associate) lectoren en andere onderzoekers met een vergelijkbare functie, onderwijsprofessionals en/of docenten, mogen een aanvraag indienen als zij in dienst zijn binnen het Koninkrijk der Nederlanden bij:

  • een universiteit, hogeschool of universitair medisch centrum;
  • een onderzoeksorganisatie waar onafhankelijk (onderwijs)onderzoek wordt uitgevoerd;
  • een regionaal opleidingscentrum (ROC) of een beroepscollege;
  • een bekostigde onderwijsinstelling voor primair en/of voortgezet onderwijs.

Er zullen twee oproepen worden gepubliceerd, één voor fase 1 (de huidige oproep) en één voor fase 2. Fase 1 heeft als doel de kansrijke aanpak goed in kaart te brengen. Fase 2 (het evaluatieonderzoek) heeft als doel het effect van de kansrijke aanpak te onderzoeken.

Het subsidieplafond voor fase 1 bedraagt in totaal € 450.000. Voor een aanvraag in fase 1 kan in totaal maximaal € 50.000 worden aangevraagd. Projecten in fase 1 mogen een looptijd hebben van minimaal 9 en maximaal 15 maanden.

Aanvragen kunnen worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO. De aanvraagprocedure voor fase 1 bestaat uit twee stappen, met de volgende deadlines:

  • intentieverklaringen: 15 oktober 2024;
  • aanvragen: 12 november 2024.

De deadline voor het indienen van aanvragen voor fase 2 zal naar verwachting in het najaar van 2026 zijn. Toegekende projecten uit fase 2 zullen naar verwachting starten in schooljaar 2027-2028.

Terug naar overzicht