Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
9

Steun voor aanpak radicalisering, extremisme en terrorisme

De Regeling specifieke uitkering gemeente in verband met de versterking van de lokale integrale aanpak van radicalisering, (gewelddadig) extremisme en terrorisme 2022 (SURET22) is gepubliceerd.

Voor 2021 loopt de vergelijkbare Regeling specifieke uitkering gemeente in verband met de versterking van de lokale integrale aanpak van radicalisering, (gewelddadig) extremisme en terrorisme 2021 (SURET).

Het doel van de regeling is het ondersteunen van de lokale integrale aanpak van radicalisering, (gewelddadig) extremisme en terrorisme door onder andere het bestrijden en verzwakken van extremistische bewegingen in Nederland, het voorkomen van nieuwe aanwas en het tegengaan van radicalisering.

Gemeenten kunnen individueel een aanvraag voor een specifieke uitkering indienen, maar het is ook mogelijk dat een gemeente mede voor andere gemeenten een aanvraag indient met als doel een regionale aanpak vorm te geven ter bestrijding van radicalisering, (gewelddadig) extremisme en terrorisme. De gemeente die mede namens de andere gemeenten een aanvraag doet wordt gedefinieerd als hoofdaanvrager.

De specifieke uitkering wordt uitsluitend verstrekt voor één of meer van de volgende activiteiten:

  • de analyse van de lokale problematiek met betrekking tot radicalisering, (gewelddadig) extremisme en de evaluatie van de aanpak van radicalisering naar (gewelddadig) extremisme;
  • de persoonsgerichte aanpak van geradicaliseerde personen;
  • het opbouwen, behouden en faciliteren van een netwerk van personen en organisaties die betrokken zijn bij het signaleren van mogelijke radicalisering;
  • deskundigheidsbevordering en voorlichting van personen en organisaties die direct betrokken zijn bij de lokale integrale aanpak;
  • preventie-activiteiten voor radicaliserende personen en de directe omgeving;
  • preventie-activiteiten die de weerbaarheid versterken van specifieke groepen en individuen die mogelijk vatbaar zijn voor radicalisering;
  • het evalueren van de activiteiten die zijn verricht in het kader van het tegengaan van radicalisering, (gewelddadig) extremisme en terrorisme.


De hoogte van alle specifieke uitkeringen samen bedraagt voor alle gemeenten maximaal € 7 miljoen. Dit bedrag wordt verdeeld tussen de gemeenten die aanvragen hebben gedaan voor een uitkering en waarop positief wordt geoordeeld. Voor het bepalen van de hoogte van de uitkering wordt enerzijds gekeken naar de noodzaak van de aanpak in de desbetreffende gemeente of regio op basis van dreiging en weerbaarheid, anderzijds naar het totaalbedrag wat beschikbaar is.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Terug naar overzicht