Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
9

Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021 gepubliceerd

De Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021 is gepubliceerd. De regeling vormt de nationale uitwerking van het EU-Schoolfruitprogramma (SCHOOLFRUIT). De nieuwe regeling heeft betrekking op de schooljaren 2021-2022 en 2022-2023.

Na een evaluatie van de uitvoering van Regeling 2019 voor zowel fruit-, groenten- als zuivelproducten is de Regeling 2021 op een aantal punten aangepast en geactualiseerd.

Een nieuw model voor levering van zuivelproducten
Na twee succesvolle proefprojecten met een model van gratis levering van drie verschillende zuivelproducten (melk, yoghurt en karnemelk) wordt met ingang schooljaar 2021-2022 afgestapt van het voormalige abonnementensysteem voor zuivelproducten. Deelnemende scholen aan de regeling voor zuivelproducten kunnen gedurende een periode van 20 weken 2 maal per week gratis de producten halfvolle melk, karnemelk of halfvolle yoghurt in grootverpakking geleverd krijgen. Hiermee komen de schoolkinderen 2 keer per week in aanmerking voor een portie van 200 ml van een van deze producten.

In het nieuwe model wordt uitgegaan van landelijke levering door een erkende leverancier voor zuivelproducten. De regeling dat scholen zelf producten kunnen inkopen komt in het nieuwe model te vervallen.

Daarnaast gaat het nieuwe model er van uit dat alleen zuivelproducten subsidiabel zijn, ingeval deze voorzien zijn van een van de topkeurmerken en of topbedrijfslogo’s voor zuivel, zoals aangegeven op de website van MilieuCentraal. Het betreft onder andere de keurmerken ‘On the way to Planet proof’, ‘Eko’ en het topbedrijfslogo ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’.

Levering van klasse II fruit en groenten in combinatie met educatie
Om schoolkinderen te leren bewust om te gaan met voedsel en verspilling is ervoor gekozen om naast de reguliere levering van klasse I fruit- en groenten, de scholen minimaal 2 en ten hoogste 4 maal per jaar, 1 portie per week klasse II producten te leveren. Het gaat om klasse II producten met een cosmetische afwijking, dat wil zeggen een afwijking van kleur, vorm of schil. Het is van belang dat kinderen leren dat deze producten geschikt zijn voor consumptie en ook lekker zijn.

De leveranciers zullen het Steunpunt EU- schoolfruit en groenten programma (Steunpunt EU schoolfruit) inlichten in welke weken er klasse II producten geleverd worden, zodat het Steunpunt EU schoolfruit het lesmateriaal over voedselverspilling en herkomst van producten met de betrokken scholen kan afstemmen.

Aanpassing forfaitair bedrag voor fruit en groenten
Vergoeding voor de te leveren producten vindt plaats op basis van een forfait. Het forfait is de EU-subsidiebijdrage per portie fruit en groenten, berekend op basis van de gemiddelde werkelijke prijs voor inkoop, distributie en vervoer. Een portie fruit en groenten heeft een minimaal gewicht van 70 gram bij een minimaal gewicht van 300 gram per week.

Een herberekening van het forfait door ‘Wageningen Economic Research’ (WECR) is aanleiding om het forfaitaire bedrag van 2019 à 23 eurocent bij te stellen naar 17 eurocent per portie. WECR heeft de gemiddelde werkelijke prijzen voor inkoop, distributie en vervoer van fruit- en groenten in de afgelopen vijf jaar herberekend en komt daarbij uit op een daling van 6 eurocent per portie. Bij het bedrag van 17 eurocent is 10% aan overheadkosten inbegrepen. De daling van het forfait is het gevolg van een structurele daling van de inkoopprijzen van fruit en groenten in de afgelopen vijf jaar en een lagere kostprijs van de distributie.

Aanpassing forfaitair bedrag voor zuivelproducten
Voor zuivelproducten bedroeg het forfait 14 eurocent per eenheid van het zuivelproduct (200 ml), waarbij de ouders 28 eurocent per eenheid bijdroegen.

Voor de invoering van een model op basis van gratis levering heeft WECR de werkelijke gemiddelde kostprijs per eenheid product berekend. Deze omvat, naast de inkoopprijs voor het zuivelproduct, de transport- en distributiekosten.
Bij deelname van 1000 scholen en 20 weken 2 dagen per week 200 ml zuivel per schoolkind komt WECR voor de combinatie halfvolle melk, karnemelk en halfvolle yoghurt uit op een gemiddelde kostprijs afgerond naar 25 eurocent (inclusief 10% overheadkosten) per 200 ml van het product.

Deelnemen
Basisscholen en scholen van voortgezet speciaal onderwijs die aan de regeling voor fruit en groenten willen deelnemen kunnen zich in week 36 of 37 van schooljaar 2021-2022 en in week 26 of 27 van schooljaar 2022-2023 aanmelden via het Steunpunt EU schoolfruit). Het Steunpunt EU schoolfruit besluit op basis van loting welke scholen aan de schoolfruit en -groenten regeling deelnemen indien het aantal aanmeldingen het aantal beschikbare plaatsen overtreft.

In het kader van de regeling voor zuivelproducten werft de erkende leverancier zelf de scholen en registreert de scholen, die de zuivelproducten afnemen. Leveranciers maken met deelnemende scholen afspraken over de perioden van levering, de afleverdata, het aantal leerlingen waarvoor de producten geleverd worden en de hoeveelheid te leveren producten. De deelnemende scholen aan de regeling voor zuivelproducten zorgen ervoor dat de producten worden uitgereikt aan en geconsumeerd worden door de leerlingen die zijn ingeschreven in het schoolregister en die deelnemen aan de regeling voor zuivelproducten. In beginsel doen alle leerlingen van de school mee.

Terug naar overzicht