Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
8

Verruiming Tijdelijke regeling subsidie evenementen COVID-19

Er is een wijziging van de Tijdelijke regeling subsidie evenementen COVID-19 (TRSEC) gepubliceerd.

Achtergrond
Aanleiding voor de wijziging is dat, na de eerdere versoepelingen van de coronamaatregelen van 24 juni 2021, sinds begin juli 2021 het aantal coronabesmettingen zodanig is opgelopen dat het kabinet op 9 juli 2021 heeft besloten om ongeplaceerde evenementen van 10 juli tot en met 13 augustus te verbieden. Organisatoren werden door dit abrupte besluit overvallen en hadden veelal al kosten gemaakt in de voorbereiding van een evenement die niet meer teruggedraaid konden worden. Dit gold zowel voor de evenementen die in de eerste dagen na 9 juli 2021 gepland stonden, waarvoor bijvoorbeeld de podia al opgebouwd waren maar ook voor latere evenementen waarvoor reeds aanbetalingen aan artiesten en andere toeleveranciers waren gedaan.

Het kabinet heeft daarom in juli 2021 aangekondigd organisatoren die een evenement moeten annuleren als gevolg van het op 9 juli 2021 aangekondigde verbod, een ruimere tegemoetkoming te willen bieden. Vervolgens heeft het kabinet op 2 augustus 2021 kenbaar gemaakt het evenementenverbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats te verlengen tot 1 september 2021. Kleinschalige evenementen zonder vaste zitplaats die in de buitenlucht (of open tent) worden gehouden zijn vanaf 14 augustus 2021 onder strikte voorwaarden wel toegestaan (onder andere maximaal 750 bezoekers die een coronatoegangsbewijs hebben). Op 13 augustus 2021 heeft het kabinet kenbaar gemaakt het hiervoor beschreven evenementenverbod te verlengen tot 20 september 2021 waarna dit verbod op 14 september 2021 is verlengd tot 25 september 2021. Op 29 september 2021 is besloten om de voorwaarde te laten vervallen dat een organisator van een evenement dat na 30 september plaatsvindt de subsidie ten minste drie maanden voor de geplande datum van het evenement moet hebben aangevraagd.

Wijzigingen
Alleen evenementen die moeten worden geannuleerd vanwege een evenementenverbod komen voor subsidie in aanmerking. Dit betekent bijvoorbeeld dat na de verlenging van het evenementenverbod op 13 augustus 2021 tot en met 19 september 2021 en na verlenging van het verbod op 14 september tot 25 september 2021 subsidie kan worden verkregen voor (onder andere) ongeplaceerde evenementen met een bezoekersaantal dat boven de 750 personen ligt (hiervoor geldt een verbod). Vanaf 25 september 2021 geldt alleen nog een verbod voor een geheel of gedeeltelijk ongeplaceerd evenement dat binnen en tussen 0.00 en 06.00 wordt gehouden, en waarbij geen sprake is van doorstroom van de deelnemers. Tegen deze achtergrond wordt de garantieregeling gewijzigd.

Allereerst wordt het vergoedingspercentage verhoogd naar 100% van de subsidiabele kosten waar eerst 80% werd vergoed en voor de overige 20% een terugbetalingsplicht gold. Het kabinet acht het, gelet op de (zeer) korte aankondigingstermijnen van de verboden van 9 juli, 13 augustus en 14 september 2021, niet wenselijk om 20% van de gemaakte projectkosten voor rekening van de organisator te laten komen. Deze aanpassing geldt na het kabinetsbesluit van 14 september 2021 tot 25 september 2021.

De aanvraagtermijn voor de subsidie wordt versoepeld. Tot nog toe gold 30 juni 2021 als uiterste indiendatum voor evenementen die voor 1 oktober 2021 zouden plaatsvinden. Nu de regeling op 18 juni 2021 in werking is getreden, en er op dat moment geen evenementenverbod gold voor de periode na 1 juli 2021, hebben organisatoren van evenementen die kort na 1 juli gepland stonden, zich wellicht onvoldoende gerealiseerd dat zij alsnog het risico liepen dat hun evenement geannuleerd moest worden. Door het voortduren van de coronacrisis met de bijbehorende evenementenverboden geldt hetzelfde voor organisatoren van evenementen die na 30 september 2021 zouden moeten plaatsvinden; deze organisatoren moeten hun aanvraag ten minste drie maanden voor de geplande datum van het evenement hebben gedaan. Vanwege deze reden wordt de uiterlijke datum waarop een aanvraag voor een subsidie kan worden gedaan verschoven naar drie weken na inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling óf tot drie weken voor de geplande datum van het evenement. Daarmee kunnen te laat ingediende aanvragen voor evenementen alsnog worden meegenomen en kunnen organisatoren die tot de doelgroep behoren, maar tot dusverre geen aanvraag ingediend hadden, dit alsnog doen.

Ook de termijn voor het indienen van de subsidievaststelling wordt aangepast. Aanvragen tot subsidievaststelling kunnen uiterlijk 13 weken na het evenementenverbod worden ingediend of 13 weken na inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling.

De voorwaarde dat op het tijdstip van indienen van de aanvraag geen evenementenverbod is aangekondigd of vastgesteld wordt geschrapt om organisatoren te blijven stimuleren om evenementen te organiseren en om te voorkomen dat zij vervolgens geen aanspraak kunnen maken op subsidie wanneer er weer een plotseling evenementenverbod noodzakelijk is en wordt ingesteld.

Verder kunnen nu ook de kosten voor artiesten van buiten de EU bij een evenementenverbod gesubsidieerd worden. Dit omdat veel ingehuurde artiesten van buiten de EU komen. Tot nog toe waren de gemaakte kosten voor artiesten uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk niet subsidiabel. Deze wijziging geldt voor de hele looptijd van de regeling, dus tot en met 31 december 2021. Om meer evenementen onder de garantieregeling te laten vallen behoeft tot slot nog maar één eerdere editie van het evenement te hebben plaatsgevonden om aanspraak te kunnen maken op de garantieregeling, in plaats van twee eerdere edities.

Met het oog op de genoemde verruimingen is het subsidieplafond verhoogd van € 385 miljoen naar € 450 miljoen. Deze verhoging is naar verwachting afdoende om de kosten die gepaard gaan met de verruimingen te dekken.

Over de regeling
Op basis van de Tijdelijke regeling subsidie evenementen COVID-19 kan aan een organisator van een evenement subsidie worden verstrekt ter dekking van de kosten voor het organiseren van een evenement dat niet plaatsvindt omdat het moet worden geannuleerd als gevolg van een evenementenverbod.

Terug naar overzicht