Nieuws
8
Gesubsidieerde zonneparken opgebouwd uit 'foute' Chinese panelen
Nederlandse zonneparken die zijn neergelegd met overheidsgeld, blijken gebouwd met zonnepanelen van Chinese bedrijven die worden beschuldigd van dwangarbeid door Oeigoeren.
Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) op basis van Amerikaans onderzoek. Nagenoeg alle grote Chinese zonnepaneelfabrikanten hebben contracten met verdachte grondstofleveranciers uit de regio Xinjiang in het westen van China. In deze regio is sprake van dwangarbeid door de Oeigoerse moslimminderheid.
Het betreffende onderzoek van het in China gespecialiseerde Amerikaanse consultancybureau Horizon Advisory beschuldigt grote polysilliciumbedrijven uit Xinjiang van de slavenarbeid. De grote zonnepaneelfabrikanten ter wereld, zoals Jinko Solar, Longi Solar en Trina Solar – ook allemaal Chinees – hebben contracten met deze grondstofproducenten.
Nederland
Op de Nederlandse markt zijn deze verdachte Chinese merken veel verkocht. In ieder geval drie groothandelaren in zonne-energie verkopen panelen van Jinko of Trina Solar, namelijk ESTG, ProfiNRG en SolarToday. In aparte reacties tegenover het FD zeggen de bedrijven op de hoogte te zijn van de beschuldigingen en deze verder te willen onderzoeken.
Solarfields, één van de grootste zonneparkontwikkelaars in Nederland, zegt wakker te zijn geschud door de berichtgeving. "De eerlijkheid gebied te zeggen dat wij hier nog niet eerder op zodanige manier over hebben nagedacht. We doen nu onderzoek naar onze waardeketen", aldus een woordvoerder in het FD.
Overheidsgeld
Bij Nederlandse zonneparken die zijn gebouwd met overheidsgeld, zijn panelen neergelegd van de als fout bestempelde merken. Al jaren gaat de meeste overheidssteun voor duurzame energie naar zonnestroom. In 2020 was dat bijna € 4,5 miljard. Er wordt niet bijgehouden met welk merken deze parken worden gebouwd. Toch levert even googelen door het FD al snel hits op van Jinko-panelen die zijn gebruikt bij door de overheid met miljoenen gesteunde projecten.
De zonnepanelen van de verdachte Chinese merken komen bovendien ook bij particulieren terecht. Zo verkoopt Coolblue panelen van Trina en biedt Vereniging Eigen Huis (VEH) de merken aan via het collectief inkopen van zonnepanelen. VEH zegt te weten van de kwestie. "Probleem is dat we dwangarbeid niet zelf kunnen controleren", aldus de woordvoerder.
Zorgen om klimaatdoelen
Dat laatste zegt ook Holland Solar, de belangenvereniging van de zonne-energiesector. "Minstens 80% van de zonnepanelen in Nederland komt uit China, maar ook die andere 20% wordt deels in China gemaakt", zegt Amelie Veenstra, directeur beleid. "Wij kunnen alleen op fabrieksniveau in de gaten houden wat er gebeurt. Daar zien wij geen dwangarbeid. Maar wij kunnen niet zo ver terug in de keten kijken tot aan de grondstofproductie." Omdat China dominant is op de Nederlandse zonne-energiemarkt, maakt Holland Solar zich ook zorgen over het halen van klimaatdoelen als het Chinese paneel verbannen zou worden.
Het aantal zonnepanelen in Nederland groeit de laatste jaren hard, omdat groene stroom belangrijk is om CO2-uitstoot te verminderen. Volgens landelijk netbeheerder Tennet werd in 2020 49% meer zonne-energie opgewekt dan in 2019, door een toename van het aantal zonneparken. In 2020 kwam 6,6% van de totaal verbruikte elektriciteit in Nederland uit zon.
Importverbod
De Chinese regering ontkent de dwangarbeid, maar de VS overwegen te stoppen met alle import van zonnepanelen uit Xinjiang. Zo ver wil Holland Solar niet gaan. Veenstra: "We willen graag naar een oplossing zoeken samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere branches die polysillicium gebruiken." Het ministerie zegt in een reactie dat bedrijven om hulp kunnen vragen, maar in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor hun toeleveringsketen.
Op het nieuws dat er overheidsgeld is gebruikt bij de aanleg van parken met zonnepanelen van verdachte bedrijven, wilde het ministerie van Buitenlandse Zaken noch het ministerie van Economische Zaken een reactie geven aan het FD.
Zie ook: https://fd.nl/ondernemen/1378683/nederlandse-zonnepanelen-komen-van-chinese-bedrijven-die-worden-verdacht-van-dwangarbeid-ihd1caJoviXa
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl