Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
8

Regeling voor doorstroomprogramma's vmbo-mbo en vmbo-havo gewijzigd

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het Beleidskader subsidies doorstroomprogramma's vmbo-mbo en vmbo-havo (DOORSTROOM) gewijzigd.

Met behulp van deze regeling stimuleert OCW doorstroomprogramma's die zich richten op het creëren van een soepele overgang voor vmbo-leerlingen naar het mbo of het havo. Bij de vaststelling van de regeling in 2017 is voorzien in een evaluatie in 2020. Als gevolg van de coronacrisis heeft het evaluatieonderzoek echter vertraging opgeleverd. Hierdoor zijn er te weinig onderzoeksgegevens beschikbaar die als basis kunnen dienen voor een besluit over de structurele inzet van middelen voor de doorstroomprogramma's. De regeling wordt daarom nu verlengd met twee aanvraagperiodes, in 2021 en 2022.

De resultaten van het lopende evaluatieonderzoek zijn naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 beschikbaar, waarna een besluit kan worden genomen over de structurele inzet van middelen ten behoeve van de doorstroomprogramma's, zo meldt OCW.

Om in aanmerking te komen voor subsidie kan het bevoegd gezag van een vmbo-vestiging in 2021 en 2022 jaarlijks tussen 1 februari en 30 april een aanvraag indienen. Deze aanvraagtermijn wijkt af van de voorgaande aanvraagtermijnen (jaarlijks vanaf 1 oktober tot 30 september). Nu is echter niet meer gekozen voor een doorlopende aanvraagperiode, omdat de subsidieperiode aflopend is. Vmbo-scholen kunnen in de laatste subsidieperiode in het eerste kwartaal van 2021 en 2022 een aanvraag indienen. Deze termijn is volgens OCW ruim op tijd zodat de vmbo-school de leerling kan voorbereiden op het overstapmoment van 1 augustus in hetzelfde jaar.

Behalve bovenstaande wijzigingen is ook het subsidieplafond voor 2021 vastgesteld, en wel op € 5.488.000. Het subsidieplafond voor de aanvragen die in 2022 kunnen worden ingediend en die worden toegekend voor twee overstapmomenten (in 2022 en 2023) zal te zijner tijd bekend worden gemaakt.

Terug naar overzicht