Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
7

Meer flexibiliteit binnen regeling Agenda Natuurinclusief

De wijziging houdt verband met een in 2024 geconstateerd gebrek aan flexibiliteit binnen de regeling in de toedeling door subsidieaanvrager van het totaalbedrag dat aan subsidie wordt ontvangen en de onbedoeld opgetreden ongelijkheid tussen subsidieontvangers die niet aftrekbare omzetbelasting wel en niet kunnen verrekenen.

Om de flexibiliteit van de subsidie te vergroten wordt voor 2025 de harde financiële scheidslijn tussen kosten van arbeid van de aanvrager en overige activiteiten binnen het maximale subsidiebedrag van € 300.000 per domein opgeheven. Daarmee wordt de subsidie voor subsidieaanvragers flexibeler inzetbaar.

De ongelijkheid tussen subsidieontvangers inzake aftrekbare omzetbelasting komt voort uit het feit dat de subsidieregeling openstaat voor tien domeinen, waarbij de subsidieaanvragende organisaties verschillende typen juridische organisaties zijn (vereniging, stichting, B.V., zzp). Daardoor ontstaan verschillen in de mogelijkheid om de omzetbelasting te verrekenen. Er bestaat al de mogelijkheid om de omzetbelasting die niet aftrekbaar is als subsidiabele kosten op te voeren, maar hiermee is voor 2024 geen rekening gehouden bij de vaststelling van de maximale subsidiebedragen.

Daarom wordt met deze wijziging het maximale subsidiebedrag voor subsidieaanvragers die via overlegging van een verklaring van de Belastingdienst aantonen omzetbelasting niet te kunnen verrekenen, voor 2025 verhoogd met de niet-verrekenbare omzetbelasting.

In de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2025 wordt voor deze subsidieverstrekking een subsidieplafond bepaald voor 2025, ter hoogte van € 3 miljoen, plus de door subsidieaanvragers eventuele niet-verrekenbare btw.

Over de regeling
Het doel van de regeling Agenda Natuurinclusief is het bevorderen van de organisatie en werking van de domeinen van de Agenda Natuurinclusief. In de Agenda Natuurinclusief geven maatschappelijke partijen, burgers, bedrijven en overheden aan wat er nodig is om in 2050 tot een natuurinclusieve samenleving te komen.

Terug naar overzicht