Nieuws
7
Beleidsregel verlagen subsidie GLB gewijzigd
De nu gepubliceerde wijziging heeft betrekking op het kortingenregime voor de Sectorale interventie groenten en fruit. De bijbehorende nationale regelgeving is vastgelegd in de regeling Interventietypes in de sector groenten en fruit (SIG&F).
Op twee punten is het kortingenregime voor de Sectorale interventie groenten en fruit strikter dan voor de plattelandsinterventies. Op deze punten worden de sancties verlicht. Ten eerste is de manier waarop de subsidie verlaagd wordt als de begunstigde heeft verzuimd om wijzigingen direct te melden gelijk getrokken. Ten tweede wordt een uitgavenpost niet direct meer afgewezen als niet de economisch meest voordelige kostenbegroting wordt geselecteerd, maar zal de uitgavenpost eerst worden verlaagd tot het niveau van de economisch meest voordelige kostenbegroting.
Producentenorganisaties moeten om deel te nemen aan de Sectorale interventie groenten en fruit minimaal 2% van de uitgaven besteden aan onderzoek. Lidstaten moeten waarborgen dat deze doelstelling wordt gehaald. De huidige sanctie op niet naleving hiervan is niet adequaat gebleken en wordt aangepast om betere naleving te stimuleren. In Europese regelgeving is bepaald dat de lidstaten ervoor moeten zorgen dat, voor elk operationeel programma, aan de voorwaarden voldaan wordt aan het einde van de gehele looptijd van een operationeel programma. Het gaat hierbij om minimumeisen die gesteld worden aan het uitvoeren van maatregelen op het gebied van de concentratie van het aanbod, agromilieu- en klimaatdoelstellingen en onderzoeksdoelstellingen. De realisatie hiervan kan pas na het laatste jaar van het operationeel programma vastgesteld worden, maar het kortingenregime wordt toegepast op de totale looptijd van het programma.
Uit de praktijk blijkt dat in de eerste jaren van een operationeel programma deze voorwaarden niet altijd gerealiseerd worden, waardoor het risico toeneemt dat er aan het einde van het programma een probleem ontstaat. De kortingsregels zijn daarom op dit punt in de beleidsregel aangescherpt. Daartoe wordt de korting verhoogd met 2% voor elk jaar van het meerjarig operationeel programma, waarin de minimumeisen niet gehaald zijn. Dit geldt vanaf uitvoeringsjaar 2025. Hiermee wordt beoogd de producentenorganisaties te stimuleren vanaf het begin van hun operationeel programma aan de minimumvoorwaarden te voldoen. Het risico dat zij aan het einde van het operationeel programma niet voldoen aan de voorwaarden wordt hiermee verkleind.
Terug naar overzichtContactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl