Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
7

€ 1,6 miljard steun voor verduurzaming vervoerssector

Een belangrijk onderdeel van de investering is de Aanschafsubsidieregeling zero-emissie trucks AanZET (AanZET), die gericht is op het stimuleren van de aankoop van emissievrije vrachtwagens. Op 1 oktober was hiervoor nog € 22 miljoen beschikbaar. Vanwege de grote belangstelling was dit budget echter al binnen twee dagen  op. Ook vorige keren was er een overweldigende vraag naar de subsidie en was het beschikbare budget steeds binnen één tot enkele dagen uitgeput. AanZET zal echter ook de komende jaren weer worden opengesteld, aldus IenW.

Vijf maatregelen
In de komende jaren gaat het ministerie aan de slag met in totaal vijf maatregelen om de transitie naar een duurzame vervoerssector te ondersteunen. Meer dan de helft van de beschikbare € 1,6 miljard wordt besteed aan de AanZET-regeling, namelijk zo'n € 980 miljoen.

Daarnaast gaat het om subsidies om de aanleg van laadpalen voor elektrische vrachtwagens en waterstof-vrachtwagens en -tankstations te stimuleren, via de Subsidieregeling private laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) en de Subsidieregeling waterstof in mobiliteit (SWIM), beide onderdelen van de Tijdelijke subsidieregeling zero-emissie mobiliteit (TSZEM).

Ook heeft IenW geld gereserveerd voor onderzoek naar innovaties zoals opladen tijdens het rijden en maatregelen om de efficiëntie in de logistiek te verbeteren.

De heffing
Vanaf 2026 gaan binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens vrachtwagenheffing betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen. Deze heffing gaat gelden voor vrachtwagens met een gewicht van 3500 kg of meer. De vrachtwagens betalen per gereden kilometergemiddeld € 0,167 cent per kilometer (prijspeil 2023). Hoe schoner en lichter de vrachtwagen, hoe lager de heffing.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/10/04/vrachtwagenheffing-levert-%E2%82%AC16-miljard-op-voor-verduurzaming-en-innovatie en https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/10/04/meerjarenprogramma-terugsluis-vwh-2026-2030

Terug naar overzicht