Nieuws
7
NWO-oproep NL-CGIAR Water-Food-Nexus op komst
Het opschalen van methoden om vocht vast te houden in de bodem heeft niet plaatsgevonden omdat het (op korte termijn) vaak niet rendabel, wenselijk of simpelweg niet mogelijk was vanuit het perspectief van de boer om te investeren in het vochtvasthoudend vermogen van de bodem. Met de voorspelde toename van droge perioden als gevolg van klimaatverandering wordt de rol van bodemvocht als buffer tegen productieverliezen echter belangrijker. Als droge periodes in frequentie en ernst toenemen, kan de relatieve winstgevendheid en/of wenselijkheid van investeringen in het vasthouden van bodemvocht dus toenemen.
Voor deze oproep worden onder regenlandbouwsystemen verstaan: teeltsystemen, gemengde landbouwsystemen (bijvoorbeeld met voedergewassen en vee) en pastorale systemen.
De specifieke doelstellingen van deze oproep zijn:
- inzicht verwerven in de sociaaleconomische belemmeringen en kansen in de faciliterende omgeving voor het opschalen van waterretentiepraktijken met een veranderend klimaat;
- inzichten verwerven in en opties bieden voor bestuursfuncties en bestuursattributen die het opschalen van vochtvasthoudpraktijken ondersteunen;
- het versterken van de samenwerking tussen CGIAR-onderzoekers, Nederlandse onderzoekers en lokale partners.
Consortia kunnen kiezen om zich te richten op de eerste en/of de tweede doelstelling, maar altijd in combinatie met de derde doelstelling.
Onderzoeksprojecten moeten worden uitgevoerd in Sub-Sahara Afrika. Projecten die zich richten op één land dienen plaats te vinden in één van de Nederlandse MoFA focuslanden/regio's. Meerlandenprojecten moeten minimaal één van de Nederlandse MoFA focuslanden/regio's omvatten. De Nederlandse MoFA focuslanden/regio's zijn: Benin, Burkina Faso, Burundi, Ethiopië, Grote Merengebied (oostelijke DRC, Burundi, Rwanda, Oeganda), Kenia, Mali, Niger, Mozambique, Soedan, Oeganda, Zuid-Soedan.
Om in aanmerking te komen voor subsidie, moeten consortia wetenschappelijke disciplinaire grenzen overschrijden en wetenschappelijke kennis en praktijkkennis integreren in gezamenlijk onderzoek. Het voorgestelde onderzoek ontwikkelt zich in een proces van co-creatie met verschillende partners. Het consortium bestaat uit: onderzoekers van CGIAR-centra, kennisinstituten uit Sub-Sahara Afrika en Nederlandse kennisinstituten (inclusief hogescholen), evenals stakeholders van National Agricultural Research and Extension Services (NARES) en van lokale/regionale/nationale overheden.
Naar verwachting wordt de call eind juni 2024 gepubliceerd op de NWO-website.
Zie voor meer informatie: https://www.nwo.nl/nieuws/vooraankondiging-water-food-nexus-in-rain-fed-agri-food-systems-in-sub-saharan-africa
Terug naar overzichtContactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl