Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
6

Nieuwe SPUK voor convenanten visserijontwikkelplan

De visserijsector ondergaat veranderingen als gevolg van de uitrol van windparken op zee, klimaatverandering en saneringsregelingen. Dat heeft ook gevolgen voor de keten en gemeenschappen aan de wal. Daarom zijn middelen beschikbaar om de keten en gemeenschappen te ondersteunen in de beweging naar een duurzame en toekomstbestendige sector met een rendabel verdienmodel voor de visser en waarin ruimte is voor (de verwerking van) gezonde Noordzeevis.

Er is door het bestuurlijk platform visserij (BPV), waarin de achttien visserijgemeenten en provincies zich hebben georganiseerd, gewerkt aan een integraal plan voor de visserijketen en gemeenschappen, het zogenoemde visserijontwikkelplan (VOP). Hierbij is gekozen voor duurzame investeringen waar de hele visserijketen en -gemeenschap baat bij heeft. De doelstellingen van het VOP zijn:

  • behoud en ontwikkeling van toekomstbestendige landzijdige visclusters (waaronder visafslagen) voor een kleinere, duurzamer en meer diverse aanvoersector;
  • andere (sociaaleconomische) activiteiten, die qua karakter passend zijn bij de identiteit van en bijdragen aan behoud van het sociaal-cultureel erfgoed en werkgelegenheid van de betreffende visserijgemeenschappen.

Het VOP heeft geleid tot afspraken die verwerkt zijn in vijf separate convenanten (voor elke regio één):

  • regio Hollandse Haringkust: samenwerkingsverband van provincies Zuid-Holland (regiokassier) en Noord-Holland en gemeentes Den Haag, Katwijk en Velsen;
  • regio Kop van Noord Holland: samenwerkingsverband van provincie Noord-Holland en gemeentes Hollands Kroon (regiokassier), Texel en Den Helder;
  • regio Noord-Nederland: samenwerkingsverband van gemeentes Noardeast-Fryslân (regiokassier), Harlingen en Het Hogeland;
  • regio Urk: samenwerkingsverband van provincie Flevoland en gemeente Urk (regiokassier);
  • regio Zuid-West Nederland: samenwerkingsverband van provincie Zeeland (regiokassier) en gemeentes Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Reimerswaal, Middelburg, Vlissingen en Tholen.

Met de nu bekendgemaakte regeling worden via een specifieke uitkering (SPUK) middelen beschikbaar gesteld aan de regiokassiers ter uitvoering van die afspraken. De regiokassier is de regiopartner die de taak van kassier ten behoeve van de uitvoering van het programmanagement van een convenant visserijontwikkelplan vervult. Per regio wordt één specifieke uitkering verleend.

Voor de regeling is in totaal afgerond € 29 miljoen beschikbaar. Per regio is een maximaal bedrag vastgesteld. De specifieke uitkering wordt verleend onder de voorwaarde dat de regiopartner minimaal 50% procent van de totale kosten uit eigen middelen of op andere wijze financiert. De specifieke uitkering wordt verleend voor kosten die zijn of worden gemaakt in de periode 15 juni 2023 tot en met 30 juni 2030.

De specifieke uitkering wordt uiterlijk 31 maart 2025 ambtshalve verstrekt in de vorm van een een voorschot van 100% van het uitkeringsbedrag.

Terug naar overzicht