Nieuws
6
Diverse aanpassingen binnen Uitvoeringsregeling GLB
Vervallen aanmelding
Het aanvraagproces voor de rechtstreekse betalingen wordt vereenvoudigd. Het separate aanmeldmoment én het definitieve aanvraagmoment aan het einde van het aanvraagjaar komen te vervallen. De aanvraag voor rechtstreekse betalingen vindt vanaf 2025 plaats tijdens de Gecombineerde opgave in de periode van 1 maart tot en met 15 mei. Daarna kunnen aanvragen nog worden gewijzigd tot en met 15 oktober. De aanvrager blijft verplicht om de gegevens in de Gecombineerde opgave actueel te houden. De aanvrager wordt daarbij ondersteund vanuit RVO met de bevindingen uit het areaalmonitoringsysteem. Er kunnen geen nieuwe hectares of eco-activiteiten worden toegevoegd.
Ecoregeling
Het doel van de ecoregeling als onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is om een integrale duurzame transitie in de landbouw op bedrijfsniveau te stimuleren. Om te zorgen dat de ecoregeling deze transitie blijft stimuleren, is het nodig om de ecoregeling doorlopend te verbeteren, in lijn met het Nationaal Strategisch Plan (NSP).
In 2025 worden twee nieuwe activiteiten toegevoegd waaruit landbouwers kunnen kiezen. Het gaat om voedselbossen en tagetes als aaltjesbestrijding. Voor deze twee eco-activiteiten zijn door de WUR de punten en toegekende waarde berekend. De eco-activiteit vroeg ras rooigewas 1 november komt vanaf 2025 te vervallen, omdat deze relatief lastig uitvoerbaar blijkt en alleen marginaal bijdraagt aan één van de vijf eco-doelen, bodem en lucht, en niet aan de andere eco-doelen. Voorts wordt een aantal bestaande eco-activiteiten gewijzigd voor een betere aansluiting op de landbouwpraktijk, een gebruiksvriendelijkere regeling en het wegnemen van prikkels die een averechts effect hebben op de duurzaamheidsdoelen.
Uitstel data ecoregeling 2024 in verband met overmatige regenval
Bij de afweging om uitstel toe te staan is steeds de insteek geweest om de duurzame impact van de ecoregeling overeind te houden. Als activiteiten niet haalbaar zijn door de natte omstandigheden, is het alternatief voor boeren om activiteiten niet uit te voeren of een beroep te doen op overmacht. In beide gevallen wordt doelbereik verloren. Voor de in deze wijziging betrokken activiteiten geldt dat het opschuiven van data niet of nauwelijks afbreuk doet aan de duurzame impact waarvoor de maatregelen worden gesubsidieerd. De aanpassingen zijn ook in de uitvoering haalbaar.
Conditionaliteiten
Zoals al vastgelegd in het Nationaal Strategisch Plan van het GLB, worden de conditionaliteiten voor de bescherming van veenweiden en wetlands (GLMC 2) uitgebreid. Daarnaast veranderen de verplichte bodembedekking (GLMC 6), het verplicht aanhouden van niet-productief areaal (GLMC 8) en de bescherming van ecologisch kwetsbaar blijvend grasland (GLMC 9).
Aanleiding hiervoor is het feit dat de landbouwers geconfronteerd worden met een uitzonderlijke reeks moeilijkheden en onzekerheden. De afgelopen jaren werden met name gekenmerkt door een aanzienlijk aantal extreme weergebeurtenissen, waaronder droogten en overstromingen in verschillende delen van de Unie. Die omstandigheden treffen de productie en de inkomsten, en hebben tevens aanzienlijke gevolgen voor de uitvoering en de kalender van de normale agronomische praktijken.
De hoge energie- en inputprijzen en de onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de kosten van levensonderhoud, de inflatie, de daling van de graanproductiewaarde in 2023 en de veranderingen in de internationale handelsstromen hebben nog meer onzekerheden en druk op landbouwers met zich meegebracht. Die samenloop van omstandigheden zet de landbouwers, als beheerders van natuurlijke hulpbronnen en als economische actoren, zwaar onder druk om het beheer van hun bedrijf en de uitvoering van agronomische prakijken aan te passen.
Terug naar overzichtContactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl