Nieuws
6
Longfonds draagt ruim € 2 miljoen bij aan onderzoeksprojecten consortia
Subsidie voor onderzoek door grotere consortia van instituten is de voornaamste financieringsvorm van het Longfonds. Met deze subsidies wil het Longfonds de samenwerking tussen instellingen stimuleren. Deze week heeft het Longfonds aan drie consortia een dergelijke subsidie toegekend, voor een totaalbedrag van ruim € 2 miljoen. Deze onderzoeken zijn geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners en mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.
De volgende drie onderzoeken ontvangen een financiële bijdrage:
Longaanval voorkomen: nieuw onderzoek ontrafelt het ontstaan van een longaanval, waartegen nu nog geen remedie bestaat. Onderzoeker Barbro Melgert uit Groningen duikt samen met collega’s uit Amsterdam en Oxford in het mechanisme van longaanvallen bij astma en COPD. Zij hopen daarmee uiteindelijk een medicijn te kunnen ontwikkelen, waardoor longaanvallen minder ernstig zijn of zelfs voorkomen kunnen worden;
Nieuwe behandeling allergisch astma: bepaalde bacteriën en wormen kunnen de afweer onderdrukken om zo hun eigen overleving veilig te stellen. Tijdens dit proces onderdrukken ze ook ‘en passant’ de allergische reacties van onze afweer. Onderzoekers Hermelijn Smits en Christian Taube uit Leiden willen samen met collega’s uit Amsterdam en Rotterdam slim gebruik maken van die onderdrukkende eigenschappen, maar zonder de gevaren van een infectie. Dit leidt mogelijk tot een nieuwe behandeling van allergisch astma, om blijvende klachten en longschade te verminderen;
Stamcellen helpen bij reparatie: onderzoekers Irene Heijink en Nick ten Hacken uit Groningen willen samen met collega’s uit Nijmegen, Pittsburgh en Dublin duidelijk krijgen waarom cellen bij mensen met COPD minder goed werken en kijken of ze de reparatiefunctie weer kunnen activeren. Hiervoor gebruiken ze menselijke longcellen in een model met dezelfde 3D-structuur als longblaasjes.
Momenteel is de indiening voor consortiasubsidies (tijdelijk) gesloten. Wel kunnen momenteel jonge onderzoekers, tot en met 24 september 2015, een aanvraag indienen voor kort- en langdurende fellowships. Hiermee wil het fonds jonge onderzoekers in het wetenschappelijk longonderzoek de gelegenheid bieden om buitenlandervaring op te doen.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl