Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
6

Te weinig interesse voor regeling Gasopslagprojecten

Omdat de gasprijzen nu heel hoog zijn, lopen bedrijven het risico het opgeslagen gas in de winter met verlies te moeten verkopen. Daarom heeft het kabinet onlangs dus de tenderregeling voor gasopslagprojecten opgetuigd, waarvan het compenseren van dit verlies een onderdeel is.

Naar nu blijkt hebben echter maar acht bedrijven subsidie aangevraagd, aan wie nu € 164 miljoen is toegekend. Dat komt omdat de bedrijven minder subsidie nodig hadden dan voorzien, maar ook omdat er maar voor iets meer dan helft van de beschikbare capaciteit interesse was.

Ook zijn er ook nog zeven bedrijven die een deel van de voorraad willen vullen zonder subsidie. Zij vinden de tender te veel gedoe, of denken dat ze het gas wel met winst kunnen verkopen deze winter. Onduidelijk is of deze bedrijven ook daadwerkelijk hun deel zullen vullen, zo meldt Het Financieele Dagblad (FD).

Hierdoor is het kabinet weliswaar veel minder subsidie kwijt dan geraamd, maar de beperkte interesse voor de regeling Gasopslagprojecten maakt het ook onzekerder of het lukt om de opslag te vullen tot de geplande 68%, een percentage dat al veel lager ligt dan de 100% die de Mijnraad adviseert.

Om Bergermeer toch tot 68% te vullen, moet staatsdeelneming Energiebeheer Nederland (EBN) er dan ook aan te pas komen. Hoeveel gas EBN precies moet inkopen is echter afhankelijk van de hoeveelheid gas die marktpartijen uiteindelijk echt opslaan, zo heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. EBN krijgt overigens een vergoeding van maximaal € 257 miljoen voor het vullen.

Zie ook: https://fd.nl/politiek/1444511/bedrijven-niet-happig-op-subsidieregeling-voor-vullen-gasopslag-bergermeer-ifg2ca4TUWND en https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/07/05/gasopslag-bergermeer

Terug naar overzicht