Nieuws
6
Nieuwe openstelling van Regeling lente- en zomerscholen VO
De Regeling lente- en zomerscholen VO (LZVO17) is gewijzigd ten behoeve van een nieuwe openstelling van de regeling in 2020.
De regeling geeft scholen voor voortgezet onderwijs (VO) de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het organiseren van lente- en zomerscholen om onnodig zittenblijven van leerlingen te voorkomen. De al aangekondigde nieuwe openstelling van de regeling loopt van 7 januari tot en met 6 maart 2020. Het subsidieplafond voor 2020 bedraagt – net als voor de voorgaande jaren – € 8,75 miljoen. Inhoudelijk en financieel is de regeling verder ook ongewijzigd ten opzichte van de regeling van 2019.
Laatste jaar
In principe is 2020 overigens het laatste jaar waarin de beschikbare middelen via een subsidieregeling beschikbaar worden gesteld, zo meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het uitgangspunt is namelijk dat deze middelen na 2020 indalen in de zogeheten prestatiebox. Een definitief besluit hierover wordt genomen na afronding van de evaluatie van het sectorakkoord. Daarbij zal ook worden meegenomen dat in de vijf jaar waarin tot dusverre sprake was van een subsidieregeling voor lente- en zomerscholen (in 2015 alleen voor zomerscholen, in de jaren daarna voor zowel lente- als zomerscholen) het aandeel zomerschoolprogramma's vrij sterk afneemt, terwijl het aandeel lenteschoolprogramma's juist stijgt.
Bij de besluitvorming over een eventueel vervolg van de subsidieregeling na 2020 kan hier rekening mee gehouden worden. Weliswaar zijn zomerscholen en lentescholen volgens OCW beiden goede instrumenten gebleken om onnodig zittenblijven te voorkomen (gedurende het schooljaartijdig ingrijpen met een lenteschool zou in veel gevallen wenselijker kunnen zijn dan 'reparatie' en een allerlaatste kans in de zomervakantie met een zomerschool), maar de vraag dringt zich op of dat dezelfde investering voor lentescholen blijft rechtvaardigen als voor zomerscholen, nu er reeds enkele jaren ervaring is opgedaan met beide varianten.
Nu ontvangen scholen € 450 subsidie per leerling, of zij nu een lente- of een zomerschoolprogramma aanbieden. Gedurende het schooljaar kan een school echter ook in behoorlijke mate zélf in aanvulling op het reguliere programma maatwerk bieden en leerlingen bijspijkeren indien nodig, terwijl bij zomerscholen een apart arrangement moet worden georganiseerd buiten de reguliere onderwijstijd. Een ontwikkeling (terug) richting een aanzienlijk groter aandeel zomerscholen zou besluitvorming over het eventueel een vervolg geven aan een subsidieregeling positief kunnen beïnvloeden, aldus OCW.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl