Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
5

Nederland krijgt € 623 miljoen uit Just Transition Fund

Met de JTF-steun zullen zes Nederlandse regio's – Groningen en Emmen, IJmond, Groot-Rijnmond, Zeeuws-Vlaanderen, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg – worden ondersteund bij de transitie weg van een op de winning van fossiele brandstoffen of koolstofintensieve industrieën gebaseerde economie, zo meldt de Commissie.

Schone technologieën en groene banen
Het JTF zal investeren in groene technologieën voor de chemische industrie en de staalproductie. Het zal ook het gebruik van biogebaseerde grondstoffen in de chemische industrie ondersteunen. Er zullen regionale netwerken voor hernieuwbare waterstof worden ontwikkeld en de plaatselijke elektriciteitsnetwerken zullen worden verbeterd om de elektrificatie van industriële processen te ondersteunen.

Het fonds zal nog meer innovatie op het gebied van circulariteit voor de industrie ondersteunen en het zal nieuwe industriële waardeketens helpen creëren ten behoeve van lokale kleine en middelgrote ondernemingen. Tot slot zal het JTF ook steun verlenen voor energie-efficiënte huisvesting, de productie van hernieuwbare energiebronnen en klimaatneutrale logistiek, bijvoorbeeld via de elektrificatie van binnenschepen.

Het JTF zal ook investeren in de opleiding van 49.000 werknemers die momenteel in de fossiele sector werkzaam zijn. Doel is hen uit te rusten met nieuwe vaardigheden om in hernieuwbare en klimaatneutrale bedrijfstakken te werken. Het fonds zal zo ook de lokale arbeidsmobiliteit bevorderen en de werknemers ondersteunen door in menselijk kapitaal en de diversificatie van de lokale economieën te investeren, waardoor nieuwe banen in koolstofneutrale sectoren worden gecreëerd.

Achtergrondinformatie
Het JTF verleent steun aan gebieden die bijzonder zwaar worden getroffen door de transitie naar een klimaatneutrale economie. In de territoriale plannen voor een rechtvaardige transitie zijn die gebieden samen met de Commissie aangewezen tijdens de onderhandelingen over de partnerschapsovereenkomsten voor 2021-2027 en de bijbehorende programma's. De Commissie heeft de partnerschapsovereenkomst met Nederland in juni 2022 goedgekeurd.

De territoriale plannen voor een rechtvaardige transitie worden in nauw overleg met lokale partners opgesteld en vermelden de uitdagingen en de ontwikkelingsbehoeften in elk gebied en de doelstellingen die tegen 2030 moeten worden verwezenlijkt. Ze vermelden ook de geplande acties met specifieke governancemechanismen, aldus de Commissie.

De goedkeuring van de territoriale plannen voor een rechtvaardige transitie opent de deur voor specifieke financiering in het kader van de twee andere pijlers van het mechanisme voor een rechtvaardige transitie (Just Transition Mechanism, JTM): een regeling voor een rechtvaardige transitie in het kader van InvestEU en een leenfaciliteit voor de overheidssector voor een rechtvaardige transitie, die subsidies van de Commissie combineert met leningen van de Europese Investeringsbank (EIB).

Kijk voor meer informatie op: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/ip_22_7372

Terug naar overzicht