Nieuws
5
Horizon 2020 en Erasmus+ aangenomen
De Raad Concurrentievermogen heeft zowel Horizon 2020 als Erasmus+ aangenomen. Met betrekking tot privaat-publieke en publiek-publieke onderzoek partnerschappen heeft de Raad een positie (general approach) ingenomen. Op basis van deze positie zal de Raad de onderhandelingen met het Europees Parlement in gaan. In de vergadering werd verder onder meer gesproken over de status van het Europees patent en het beschikbaar stellen van data van het Copernicus programma.
Met de positie ten opzichte van de onderzoek partnerschappen maakt de Raad het mogelijk om onder Horizon 2020 grootschalige en lange termijn innovatie activiteiten uit te voeren. De Raad gaf aan, dat vijf privaat-publieke partnerschappen moeten worden opgezet of ontwikkeld tot Joint Technology Initiatives (JTI’s). In een JTI werken de industrie, nationale overheden en de EU samen aan een onderzoeksprogramma. De door de Raad genoemde privaat-publieke partnerschappen zijn:
1. Bio-Based Industries;
2. Clean Sky 2;
3. Electronic Components and Systems for European Leadership (ECSEL);
4. Fuel Cells and Hydrogen 2;
5. Innovative Medicines (IMI) 2.
De verwachte bijdrage van de EU via Horizon 2020 aan deze partnerschappen zal circa € 6,4 miljard zijn. Over de precieze budgetten per partnerschap moet echter nog worden gesproken.
Over vier publiek-publieke partnerschappen stelde de Raad, dat deze zich verder moeten ontwikkelen als onderzoeksprogramma’s, waarin lidstaten met de EU samenwerken. De genoemde publiek-publieke partnerschappen zijn:
1. Ambient and Assisted Living (AAL);
2. European and Developing Countries Clinical Partnerships programme (EDCTP);
3. European Metrology Programme for Innovation and Research (EMPIR);
4. Eurostars 2.
Alle genoemde onderzoek partnerschappen zullen worden uitgevoerd onder Horizon 2020. Op basis van deze positie gaat de Raad nu in discussie met het Europees Parlement. Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn het wetgevend kader, de participatie van het mkb en het budget voor de partnerschappen. Het is al bekend geworden, dat EDCTP en IMI 5% minder budget zullen krijgen, dan was voorgesteld door de Europese Commissie.
De Europese Raad verwelkomde verder de vooruitgang van de European Patent Court op het Europees patentdossier. Naar verwachting zal het Europees patent begin 2015 operationeel zijn. Ook over het Copernicus programma kan de Raad positie innemen om de onderhandelingen met het Europees Parlement te starten. Dit ‘ruimte’ programma voor observatie van de aarde door satellieten levert uitzonderlijk veel ruwe data op. De discussie gaat nog over het vrij beschikbaar stellen van deze data aan derden. De Raad amendeerde daarnaast het wetgevend kader voor de European Research Infrastructures Consortium (ERIC). Voortaan kunnen ook geassocieerde landen lid worden van een ERIC.
In de Raadsvergadering werden twee belangrijke Europese kennisprogramma’s, Horizon 2020 en Erasmus+ aangenomen. Omdat het Europees Parlement deze programma’s al had goedgekeurd, kunnen beide programma’s ook echt op tijd van start. Op 11 december 2013 zullen de eerste calls van Horizon 2020 worden gepubliceerd.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl