Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
5

Advies over subsidie voor uitgestelde levering zonnestroom

In de Voorjaarbesluitvorming over aanvullende klimaatmaatregelen heeft het kabinet € 416,6 miljoen gereserveerd voor batterijen bij grootschalige zon-PV. Het doel is hiermee extra CO2 te reduceren om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen. Deze maatregel draagt bij aan CO2-reductie door extra duurzame elektriciteitsproductie te realiseren, deze elektriciteit op te slaan in een batterij en in te voeden op momenten van tekorten aan duurzame energie en ruimte op het net. Dit wordt ook wel uitgestelde levering genoemd.

In het debat over het aanvullende Klimaatpakket van 20 juni 2023 heeft Tweede Kamerlid Grinwis (ChristenUnie) vervolgens gevraagd naar de noodzaak voor subsidie voor batterijen bij grootschalige zon-PV om uitgesteld elektriciteit in te voeden. CE Delft heeft daarop in opdracht van Jetten een advies uitgewerkt voor de inzet van de subsidie.

Er is door CE Delft een onrendabele top vastgesteld voor batterijen die uitgesteld leveren. Een subsidie maakt realisatie van deze batterijen mogelijk. De conclusie van CE Delft is dat batterijen de goedkoopste en meest haalbare optie zijn om extra CO2 te reduceren op momenten dat er minder aanbod is van duurzame elektriciteit.

Met het budget in het Klimaatpakket voor deze maatregel kan 160 tot 330 MW aan batterijvermogen gerealiseerd worden, bij 320 tot 660 MW grootschalig zon-PV. Dit resulteert in een CO2-reductie van 0,08 tot 0,17 Mton per jaar tijdens uren die moeilijk te verduurzamen zijn. De uitgesteld geleverde zonne-energie verdringt elektriciteit uit kolen- en aardgascentrales, aldus Jetten.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/10/05/voortgangsupdate-rol-batterijen-in-het-energiesysteem

Terug naar overzicht