Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
3

Groningen publiceert regeling voor behoud monumenten

Het doel van deze vorige week al aangekondigde nieuwe regeling – die per direct de Subsidieregeling GRRG 2021 (GRRG21) opvolgt – is om eigenaren van rijksmonumenten in de provincie in staat te stellen groot onderhoud en restauratie aan hun monumenten uit te voeren. Daarnaast heeft de regeling als doel om eigenaren te stimuleren om, in combinatie met groot onderhoud en restauratie, maatregelen te treffen voor werkzaamheden die zien op herbestemming, energiebesparing en het verwijderen van asbesthoudende dakbedekking.

Subsidie kan worden aangevraagd door:

  • a. de eigenaar van een rijksmonument;
  • b. de natuurlijke of rechtspersoon die in opdracht van de eigenaar of eigenaren verantwoordelijk is voor de instandhouding van het rijksmonument, als bedoeld onder a;
  • c. de toekomstige eigenaar van een rijksmonument, als bedoeld onder a mits de subsidieaanvraag vergezeld gaat van een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst voor het betreffende rijksmonument.

Subsidie kan worden aangevraagd voor de restauratie van een rijksmonument, eventueel in combinatie met:

  • a. de herbestemming van het rijksmonument;
  • b. de energiebesparende maatregelen van een rijksmonument;
  • c. de vervanging van de niet monumentale dakbedekking van een rijkmonument, waarbij in afwijking van de Leidraad het verwijderen van asbesthoudende dakplaten ook subsidiabel is.

De subsidie die wordt aangevraagd door natuurlijke personen voor groot onderhoud en restauratie aan gebouwde rijksmonumenten inclusief eventuele kosten voor vervangende dakbedekking, herbestemming, energiebesparende maatregelen en asbestverwijdering bedraagt 80% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 600.000.

De subsidie die wordt aangevraagd door aanvragers, niet zijnde natuurlijke personen, voor groot onderhoud en restauratie aan gebouwde rijksmonumenten inclusief eventuele kosten voor vervangende dakbedekking, herbestemming, energiebesparende maatregelen en asbestverwijdering bedraagt 70% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 600.000.

De subsidie voor restauratie van groene rijksmonumenten bedraagt 70% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 500.000.

De subsidie voor herbestemming en/of energiebesparende maatregelen bedraagt tezamen maximaal 35% van het totaal aan subsidiabele kosten, met een maximum van € 50.000 waarbij dit bedrag kan bestaan uit een subsidie voor energiebesparende maatregelen, voor maatregelen herbestemming, of voor een combinatie van beide maatregelen.

De subsidie voor het verwijderen van asbesthoudende dakbedekking bedraagt € 6 per m2 dak dat gesaneerd wordt exclusief btw. De subsidie voor vervangende dakbedekking bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten.

Aanvragen kunnen van 4 oktober 2024 tot en met 31 december 2024 worden ingediend bij de provincie Groningen. Het voor deze aanvraagperiode beschikbare subsidiebudget van € 10,95 miljoen wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Terug naar overzicht