Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
3

Steun voor post-COVID onderzoeks- en expertisenetwerk

Het doel van de oproep is het versterken van de onderzoeksinfrastructuur ter bevordering van de uitvoering van complex en veelomvattend onderzoek naar post-COVID én het bespoedigen van de doorgeleiding van (nieuwe) kennis naar de post-COVD patiëntenzorg. Met de oproep wordt ingezet op de ontwikkeling van één landelijk onderzoeks- en expertisenetwerk waarin de volgende twee elementen van belang zijn:

  • onderzoeksnetwerk: voor coördinatie, organisatie en ondersteuning van onderzoek;
  • expertisenetwerk: voor het verbinden van relevante partijen voor doorgeleiding van (nieuwe) kennis en expertise naar de zorgpraktijk.

Het te vormen netwerk bespoedigt een integrale en multidisciplinaire aanpak, over domeinen en expertises heen. Op deze wijze wordt versnippering van onderzoek verminderd en kan (nieuwe) wetenschappelijke kennis uit biomedisch, klinisch en zorg gerelateerd onderzoek snel worden omgezet in de praktijk.

De volgende elementen maken in ieder geval onderdeel uit van het onderzoeks- en expertisenetwerk:

  • coördinatie en standaardisatie: relevante onderzoeksgroepen in Nederland vormen een netwerk waarin protocollen en methoden worden afgestemd en gedeeld. Daarnaast worden belemmeringen ten behoeve van regelgeving gesignaleerd en worden uitvoeringsissues gezamenlijk opgepakt. Daarnaast zal het nationale onderzoek zo veel als mogelijk worden afgestemd en verbonden met lopend internationaal onderzoek;
  • datadeling en verzameling: binnen het onderzoeks- en expertisenetwerk wordt een data-infrastructuur ingericht en opgezet;
  • netwerk voor klinische studies: binnen het onderzoeks- en expertisenetwerk wordt een netwerk opgebouwd voor klinische studies. Universitaire medische centra, topklinische ziekenhuizen, algemene ziekenhuizen, huisartsen en paramedische zorg maken deel uit van het beoogde klinische trial netwerk. Verder geldt dat de infrastructuur beschikbaar is voor onderzoek naar (innovatieve) behandelingen en zorgevaluaties;
  • ontwikkeling van zorgpaden (implementatie) en disseminatie: er wordt een panel met relevante experts uit het veld samengesteld voor de uitwerking van kennisgedreven zorgpad(en) voor in de praktijk.

Om invulling te geven aan de verschillende onderdelen is er ruimte voor het uitvoeren van één of meerdere pilot studies.

Omdat het onderzoeks- en expertisenetwerk zo snel mogelijk moet worden vormgegeven en ingericht, heeft de NFU het voortouw genomen in voorbereiding van een dergelijk onderzoeks- en expertisenetwerk. Daartoe hebben ze een propositie ontwikkeld die tegelijk met de oproep gepubliceerd zal worden, naar verwachting op 15 augustus 2023. ZonMw organiseert op 18 september en 2 oktober 2023 twee collaboratieve workshops waarin, op basis van deze propositie, door een consortium bestaande uit relevante veldpartijen wordt toegewerkt naar een uitgewerkte aanvraag.

Voor de aanmelding moet een initiatiefformulier worden ingevuld waarin wordt aangegeven op welke wijze de geïnteresseerde partij denkt te kunnen bijdragen aan de propositie. Het indienen van deze initiateven kan van 15 augustus 2023 tot en met 5 september 2023. Alle initiatieven zullen gepubliceerd worden op de ZonMw-website in aanloop naar de workshop en vormen de inhoudelijke basis van de collaboratieve workshops.

Een aanvraag wordt opgesteld (en ingediend) na afloop van de collaboratieve workshops, waarin initiatieven bij elkaar zijn gebracht, mogelijke samenwerking met andere deelnemers aan de workshops zijn verkend en waar de cruciale eerste afspraken voor gezamenlijke uitwerking van de aanvraag zijn gemaakt. De deadline voor het indienen van deze uitgewerkte aanvraag is naar verwachting 1 november 2023.

Zie ook: https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/vooraankondiging-subsidieronde-ontwikkeling-onderzoeks-en-expertisenetwerk-post-covid

Terug naar overzicht