Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
2

Jaarlijks € 5,7 miljard voor missiegedreven innovatiebeleid

Het missiegedreven innovatiebeleid richt zich op vijf missies (doelen) op het gebied van energietransitie, circulaire economie, gezondheid & zorg, landbouw/water & voedsel en veiligheid. Voor zowel de maatschappelijke impact als economische groei zijn sleuteltechnologieën, digitalisering en opschaling cruciaal. Om de activiteiten goed op elkaar af te stemmen, werken de partners van het KIC daarom samen via acht Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA's). Dit zijn:

  • Klimaat en energie;
  • Circulaire Economie;
  • Landbouw, Water, Voedsel;
  • Gezondheid & Zorg;
  • Veiligheid;
  • Sleuteltechnologieën;
  • Digitalisering;
  • Maatschappelijk Verdienvermogen.

PPS-Innovatieregeling
In het KIC geven de partners aan welke middelen zij verwachten in te zetten. Vanuit EZK is onder andere de nieuwe Innovatieregeling voor Publiek Private Samenwerking (PPSI) ingezet. Hiervoor is € 180 miljoen beschikbaar. Deze regeling volgt de PPS-Toeslagregeling (PPSTOESLAG) op. De nieuwe PPS-Innovatieregeling is volgens EZK nog beter toegerust om samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen bij te dragen aan het oplossen van de uitdagingen in de acht KIA’s. Zo zijn onder meer de voorwaarden voor meer toepassingsgericht onderzoek verbeterd waardoor samenwerkingsprogramma's ook meer ten behoeve van het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen worden ingezet.

Naar 3,0% van het bbp
De Nederlandse uitgaven (publiek en privaat) aan onderzoek en ontwikkeling bedragen op dit moment 2,3% van het bruto binnenlands product (bbp). Doelstelling van het kabinet is een groei van deze uitgaven met 30% naar 3,0 procent van het bbp, zonder dat het private aandeel daalt. In het nieuwe KIC wordt meer ingezet op het brengen van kennis en innovaties naar de markt. Bijvoorbeeld door de financiering van innovatieve ondernemers vanuit de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en Invest-NL, zo meldt EZK.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie ook op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/11/02/bedrijfsleven-kennissector-en-overheid-leggen-gezamenlijke-innovatie-inzet-vast

Terug naar overzicht