Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
2

Wijziging SPUK Schoon en Emissieloos Bouwen op komst

De geplande wijziging heeft betrekking op de uitbreiding van het toepassingsbereik van de regeling, de toetreding van nieuwe deelnemers aan het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen, alsmede enkele andere kleine wijzigingen.

Het totale rijksbijdrageplafond voor de gehele looptijd van de regeling stijgt als gevolg van de geplande wijziging van € 169,2 miljoen naar € 216 miljoen. Voor het jaar 2025 komt een budget van € 71 miljoen beschikbaar, waarvan:

  • € 51 miljoen voor de kosten van de inzet van emissieloze bouwmachines en emissieloze vaartuigen bij aanbestede bouwwerkzaamheden ten behoeve van aanleg, verbetering, beheer en onderhoud en bediening van infrastructuur als bedoeld in de Wet Mobiliteitsfonds, die door een provincie, gemeente of waterschap wordt beheerd;
  • € 20 miljoen voor kosten van de inzet van emissieloze bouwmachines en emissieloze vaartuigen bij overige aanbestede werkzaamheden.

Aanvragen voor het jaar 2025 kunnen na de geplande wijziging worden ingediend van 14 januari 2025 tot en met 12 september 2025. In de oorspronkelijke regeling zou de aanvraagperiode sluiten na 20 augustus 2025.

De nu aangekondigde wijziging zal overigens niet eerder officieel worden vastgesteld dan na minstens 30 dagen na de bekendmaking van de conceptwijziging.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/10/01/voorhang-wijziging-regeling-stimulering-schoon-en-emissieloos-bouwen-voor-medeoverheden

Over de regeling
Het doel van de regeling, die ook wel bekend staat als de Specifieke Uitkering Schoon en Emissieloos Bouwen (SPUK SEB), is het stimuleren van medeoverheden om emissieloos bouwmaterieel toe te passen bij aanbestedingen, daartoe het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen te ondertekenen en daarmee bij te dragen aan doelen op het gebied van stikstofreductie, klimaat en gezondheid.

Op basis van de regeling kan een rijksbijdrage worden aangevraagd door medeoverheden (gemeenten, provincies en waterschappen) die deelnemen aan het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. De rijksbijdrage is alleen aan te vragen door medeoverheden die dit convenant ondertekend hebben.

Terug naar overzicht