Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
2

Utrechtse subsidieregeling energietransitie flink gewijzigd

Wijzigingen
De inhoudelijke wijzigingen hebben vooral als doel om de regeling in lijn te brengen met de per 1 juli 2023 in werking getreden wijzigingen van de Algemene groepsvrijstellingsverordening (Agvv). Het gaat daarbij om wijzigingen van steunpercentages voor enkele subsidiabele activiteiten. In de praktijk bleek er ook veel verwarring over de overlap tussen verschillende onderdelen van de regeling. Met name voor bewonersinitiatieven waren de verschillen in de subsidiemogelijkheden tussen paragraaf 2.1, 2.3 en 2.4 niet duidelijk.

De wijzigingen spelen hierop in. De voorbereidingsfase waarbij het gaat om de ideevorming, verdieping en het vinden van draagvlak in een buurt of wijk krijgt een duidelijker plek in de regeling onder paragraaf 2.1. De uitvoering, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van een warmtenet als oplossing voor de warmtevoorziening in een buurt of wijk, krijgt nadrukkelijk een plek in paragraaf 2.4. Paragraaf 2.3 is vooral bedoeld voor de organisatieontwikkeling van met name lokale energiecoöperaties. Het onderdeel projectontwikkeling is meegenomen in paragraaf 2.4.

Om in te spelen op ontwikkelingen rond netcongestie is een nieuwe paragraaf 2.7 opgenomen. Er zijn duidelijkere voorwaarden om subsidie te kunnen ontvangen voor de investeringskosten in energieopslag. Ook is de mogelijkheid opgenomen om te investeren in conversie van opgewekte energie naar andere energiedragers zoals waterstof. Voor energiehubs en energiegemeenschappen zijn er subsidiemogelijkheden opgenomen voor het investeren in een energiemanagementsysteem.

Openstelling en plafond
Na verlenging van de openstellingstermijn kunnen aanvragen worden ingediend tot en met 31 december 2024 (dit was 30 juni 2024). Het subsidieplafond voor 2024 is vastgesteld op € 6 miljoen.

Terug naar overzicht